Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Maria Ahlin, ordförande i Freethem. Foto: Jonatan Ahlin

Hallå där Maria Ahlin...

...ordförande i människorättsorganisationen Freethem, som informerar om människohandel för sexuella och andra ändamål (trafficking). I onsdags släppte ni låten "These Children" och på fredagen låg den etta på svenska Itunes lista över köpta låtar.

Nyheter · Publicerad 19:33, 15 maj 2014

Förra gången Freethem släppte en låt gick den om både Håkan Hellström och Rihanna på Itunes. Den här gången har ni gått om Coldplay. Vad är tricket?
– Tricket är ett gott syfte kombinerat med en riktigt grym låt. Dels vill man ju lyssna på låten eftersom den är så bra, jag vågar påstå att den håller Coldplay-nivå, och dels handlar det om att människor vill bidra till en god sak.
– Vi har använt oss av sociala medier i hög utsträckning och det är otroligt vilket verktyg det är. Det är så många fantastiska människor som inte bara köper låten själva, utan också lägger upp en bild och uppmanar andra att göra det.

Bakom låten står duon Mitchell & Blind. Vad kan du säga om dem?
– Duon består av Johan Eckeborn och Erik Runeson som båda är musikaliska genier och fantastiskt begåvade. För låtens mastring har de skickat över den till Tom Coyne i USA, han har bland annat jobbat med Beyoncé och U2. Så vi är väldigt stolta över slutprodukten.

Vad går intäkterna till?
– Överskottet, efter att Itunes har tagit sin del av kakan, går rakt in i Freethems verksamhet. Vi arbetar långsiktigt med att förebygga handel med mäniskor. Vi jobbar med fokus på unga och vill sätta ett frågetecken kring en del saker som ibland kan vara ganska allmänt accepterade bland yngre.

Det här är er andra låt. Vad kommer framöver?
– Det får vi se. Den artist som vill hjälpa oss med att uppmärksamma handel med människor, är välkommen att höra av sig till oss.

Vad händer i Freethem annars?
– Vi har nyligen expanderat till Norge och Tyskland, och jag kan avslöja att fler länder är på gång. Annars har vi stort fokus på arbetet i Sverige. Och så har vi en ny hemsida på gång.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...