Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Icke-vandaliserade valaffischer med bild på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Caroline Szyber. Foto: Erik Simander/TT

Hakkors på KD:s valaffischer

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) har fått sina valaffischer vandaliserade med antisemitiska budskap, vilket bland annat uppmärksammats av Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

Nyheter · Publicerad 08:43, 22 aug 2018

Caroline Szyber skriver på Facebook att hon och hennes medarbetare har fått ta ner flera affischer sedan någon ritat hakkors på dem.

Dessutom hade texten på en del affischer ändrats från "Caroline Szyber till Riksdagen" till "Caroline Szyber till Finspång".

"Det är högerextremister/rasister som talar om Finspång där de så kallade 'landsförrädarna' ska ställas till svars", skriver riksdagsledamoten på Facebook.

"När jag blev varse om innebörden av Finspång kändes vandaliseringen för första gången väl närgången, jobbig och personlig".

Enligt Expo har vit makt-grupperna Nordisk alternativhöger och Nordiska motståndsrörelsen sedan en tid spridit memer, ett slags bildskämt, som går ut på att misshagliga politiker ska ställas inför rätta just i Finspång i framtiden.

Många upprördes när de fick veta vad Caroline Szyber utsatts för, och på måndagsmorgonen tackade hon för stödet.

"Det finns mycket hat och hot även på nätet men sista dygnet har ni visat fördelar med sociala medier. Tack för allt stöd!!" skrev hon.

Caroline Szyber skriver också att hon, liksom andra politiker, fått sina affischer vandaliserade av klisterlappar med näsor, som ska symbolisera judar. På Facebook spreds nyligen en video där en av de högsta företrädarna för nybildade Alternativ för Sverige, som startats av en grupp avhoppade sverigedemokrater, sätter upp klisterlapparna på ett pendeltåg i Stockholmsområdet. 

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...