Nyheter

Håkan Gniste om livet efter branden

Med Guds hjälp och stöd från familj och vänner har Håkan Gniste lyckats återhämta sig efter villabranden som nästan tog hans liv. ”Energin och kraften finns där, men det stramar lite här och var i huden”, säger Håkan.

Han predikar ett par gånger i veckan, coachar församlingar och tvekar inte att promenera en halvmil. Pastor Håkan Gniste är på banan igen efter den förödande branden 2009 som höll på att ta hans liv.

Uddevalla Rapp i steget och utan besvär skickar han in ett par tallrikar med ris och kyckling i mikron. Styrkan finns där och det goda humöret likaså.  
– Visst är jag märkt av traumat, men energin återkommer mer och mer, säger han och visar upp högerhanden. Den opererades för en månad sedan för att särskilja tumme och pekfinger som suttit ihop efter branden.
– Det är en väldig, väldig skillnad, intygar Håkan och demonstrerar.

På soffbordet står lila tulpaner, en färg som återkommer på väggar och inredning i det trivsamma hemmet. Efter branden 2009 var det mesta sot och aska.
– Väggarna var kvar men allt annat var rökskadat, nedsolkat och vattenskadat.
I ett lågornas inferno försökte Håkan att släcka men blev en halv minut för sen ut ur huset. Medvetslös i 2–3 månader visste ingen om Håkan skulle överleva. En massiv förbönskedja slöts runt Uddevallapastorn som vaknade upp till en lång och smärtsam konvalescens. Runt ett år efter branden började han så smått att predika. Men krafterna tröt.

Avspänd, med armen på soffryggen och benen i kors, funderar han över hur saker och ting förändrats på bara ett år.
– Till vardags tänker jag inte så mycket på mina skador längre. Jag är fullt upptagen med annat; jag läser, är i Guds ord och predikar ofta flera gånger i veckan.
Här på Uddevallas gator morsar man som vanligt på pastorn utan att ta särskild notis om hans förändrade utseende.  Annat är det förstås med människor han inte mött sedan olyckan.
– För dem kan det bli lite känslosamt, de konfronteras med något de inte är beredda på, säger Håkan, van att upprepa sin story. Det börjar bli lite långtråkigt, ler han.

Begräsningarna sitter främst i synen, som är lite nedsatt. Han kör därför inte bil; håller sig med privatchaufför, säger han med glimten i ögat. De sex kilometerna till kyrkan och hem igen avverkar han dock gärna till fots.
– Energin och kraften finns där, men det stramar lite här och var. Huden är inte fullt normal och mänskligt sett kommer den inte att bli det, förklarar Håkan.
Han och hustrun Gunilla har alltjämt sitt andliga hem i Fristaden, församlingen som de grundade 1987. Där avskiljdes Håkan 2005 för en mer utåtriktad apostolisk tjänst. Det skedde vid en gudstjänst där profeten Buck Hudson och aposteln Dave Richards medverkade.
– I samma gudstjänst fick jag sedan avskilja Janne Sääf till ny pastor. Sedan dess stöttar jag honom i den funktionen, berättar Håkan, mycket glad för sin efterträdare.
Håkan Gniste talar inte om sig själv som apostel, men hans funktion liknar på många sätt apostelns. I ett övergripande arbete besöker han nya och äldre församlingar i ett större område. Där bidrar han med stöd och inspiration till ledarskapet, och där brukar han också predika.

En dröm är att få se hela Kristi kropp i funktion. Och den drömmen har på många sätt blivit verklig här i Uddevalla där präster och pastorer möts till bön varje vecka och där Håkan är en spindel i nätet.
Under åren före olyckan hann Håkan med att resa och predika över stora delar av världen. En enda kontinent har hittills undgått hans förkunnelse.
– Jag fram emot att få besöka Australien, säger han och menar utan tvekan allvar med sina resplaner.
– Under det senaste året har jag varit i England och Norge och i höst ska jag resa till Ryssland.

Hur avgörande har förbönerna varit för att du lever och är så stark?
– Det är verkligen Guds nåd att jag fungerar så bra som jag gör och att jag är så pass glad. Visst har det varit stunder då jag varit ledsen och det har gjort ont, men jag har aldrig gått ned i depressioner. Jag har inte heller haft några mardrömmar vilket är väldigt vanligt bland brännskadade. Så visst har förbönerna på många sätt varit avgörande.

Har du aldrig frestats till bitterhet över att katastrofen drabbade dig?
(Håkan tänker till under ett par sekunder)
– Nej, faktiskt inte. En orsak är nog den hjälp jag fått av mina andliga syskon. Till exempel av kyrkoherden Stig som hälsat på mig och firat nattvard med mig. Min fru Gunilla och andra har bett för mig och hjälpt mig att bearbeta saker. Gunilla har en trons gåva och hon blir väldigt stark i krissituationer. Hon är dessutom väldigt glad och väldigt praktisk.

Familjen har slutit upp 100 procent och bland barnbarnen är Håkan älskad och omtyckt.
– En del av dem är så små att de aldrig sett mig på något annat sätt än så här. De är till väldig glädje för mig. Att bara få sitta bland barnen och barnbarnen har betytt oerhört mycket för mig efter olyckan.

Håkan är besjälad av att få se ett andligt arv överföras till en ny generation i Sverige.  För detta krävs att relationer byggs mellan generationerna, menar han.
– Hur kan vi leva ut en urkristen och biblisk kristendom i en intellektualiserad, liberal och postmodern tid? Det är jätteutmaningen, framhåller Håkan.
– Själv tänker jag inte sitta och fundera på olyckan och vad jag har tvingats gå igenom. Jag är mer intresserad av att se framåt, att få se Guds verk gå vidare.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS