Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Berno Vidén.

Haitimissionären: ”Voodoon är en andemakt”

Att i den lutherska tron tillbe voodoogudar låter för mig helt bisarrt.Det säger Berno Vidén, mångårig Haitimissionär, som i sitt arbete sett voodoo på nära håll.– Voodoon är en andemakt och är farlig för människan, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 nov 2011

Haitimissionären Berno Vidén som har arbetat i Haiti sedan i slutet av 1980-talet, ställer sig skeptisk till Pastoralinstitutets inställning till voodoo som han menar är naiv.
– Agerandet är ytterligare en uppluckring i den liberalisering som vi i dag redan ser inom kristenheten. Att man tar bort grundfundamenten, säger han.
Hur ser du på Pastoralinstitutets sätt att se voodoo som enbart musikstil?
– Det håller jag inte alls med om. Voodoon är en andemakt och är farlig för människan.
Voodooreligionen luckrar upp den genuina kristna tron på samma sätt som exempelvis ny-andligheten med inslag av yoga som är så populär i Sverige i dag. Man kan inte blanda voodoo med den kristna tron, då får du en annan religion, blandreligion.

Haitimissionären berättar om samma naivitet  som för charterturister  till Haiti, där besökarna får uppleva voodooseanser på plats.
– Man kanske tycker att voodoo är lite pittoreskt, men den inställningen är naiv. Det är som att leka med elden. Voodoon ligger som ett ok över folket i Haiti, säger.
Han menar att leka med voodoo kan få ödesdigra konsekvenser.
– Vi möter dagligen haitiska barn i Bateyen där vi arbetar och ser deras konkreta rädsla för dessa mörka makter. Voodoon genomsyrar hela samhället på Haiti, till och med när det gäller kristna församlingars sätt att tänka ibland, säger han.

I missionsarbetet på Haiti har Berno Vidén och hans fru ofta fått hjälpa människor att bli fria från voodoo. Inte minst genom att rensa hemmen på till voodoon knutna föremål, såsom dukar, ljus, tavlor och ikoner.
– Det finns en väldig respekt och rädsla för voodoon som färgar av sig på hela gudstjänstlivet också i vanliga ordinära församlingar. Det finns med som ett ok som ligger över människorna, säger han.
Berno Vidén beskriver en rädsla för voodooprästernas förbannelser som de kan lägga på människor.
– Även fast man säger att man går emot voodoon så åtnjuter voodooprästerskapet en väldig respekt även från de kristna. De har en stor makt över folket, säger han.

ERIK LUNDSTRÖM
erik.lundstrom@varldenidag.se

Återupprätta det svenska civilsamhället

Ledare Ett viktigt steg för att få det vacklande svenska samhället i balans är att civilsamhället... torsdag 22/10 00:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Jag är så tacksam för att det fanns en liten församling i det samhälle där jag växte upp.

Det är viktigt att komma ihåg varifrån man kommer. Själv växte jag upp i en litet gruvsamhälle i... torsdag 22/10 00:00

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...