Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Hägglunds stabschef omplaceras efter anonyma påhopp

Henrik Ehrenberg, stabschef hos Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, har under signaturen "Ovetove" på nätet gått till hårt angrepp mot KD-profiler som kritiserat Hägglund. Han har bland annat figurerat på partistyrelseledamoten Bengt Germundssons blogg.- Jag är väldigt besviken och kommer att lyfta frågan i Verkställande utskottet på måndag, säger Germundsson.Efter avslöjandet  får nu Ehrenberg sparken.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 jan 2012

Henrik Ehrenberg är Kristdemokraternas högst uppsatta tjänsteman. Han har på bloggar, forum och sajter under signaturen "Ovetove" fört fram sina åsikter anonymt. Han har bland annat gått till attack mot partiledarkandidaten Mats Odell och riksdagsledamoten Annelie Enochson, den senare har han kallat stockkonservativ och en person som är beredd att gå över lik för att få personkryss. KD befinner sig redan i ett känsligt läge med tanke på de svaga opinionssiffrorna och den uppslitande partiledarstriden som ska avgöras i slutet av januari, Bengt Germundsson säger till Världen idag att det här sänker partiets anseende.
- Vi ska vara ett parti som står för etik och moral, att en person i den här ställningen ägnar sig åt något sådant här omdömeslöst kan smula sönder förtroendet för Kristdemokraterna när det gäller de etiska frågorna, det skadar partiet djupt.

Spekulationer om vem som står bakom "Ovetove" har funnits en längre tid i partiet och strax innan Expressen publicerade uppgifterna om Ehrenberg lades informationen ut på partiets interna webbplats. Varken Mats Odell eller Göran Hägglund, som ska ha blivit informerad om sin stabschefs agerande innan jul, har velat kommentera saken. Men enligt Hägglunds presschef Martin Kits är det inte självklart att Ehrenberg avgår.
- Han har haft den här profilen på nätet under en lång tid, och grundidén var inte att vara anonym. Hans andranamn är Ove och han har skrivit inlägg där de som känner honom lätt kan lista ut att det är han, säger han till tidningen Dagen.
"I min vardag rasslar det påståenden, läckor, halvsanningar, överdrifter och lögner om vart annat, och ibland surnar man till. Vilket naturligtvis är både onödigt och barnsligt. För detta ber jag om ursäkt", skriver Henrik Ehrenberg på KD:s intranät uppger Expressen.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, menar att avslöjandet om Henrik Ehrenberg visar på ett parti som inte är helt friskt.
- Det är så klart utomordentligt omdömeslöst att använda regeringskansliets datorer för att kritisera meningsmotståndare anonymt. Det här är inget bra tecken för hälsotillståndet i partiet och inte minst för Hägglunds meningsmotståndare måste det vara både frustrerande och upprörande att någon i den här ställningen agerar på det här sättet. Det gjuter inte direkt olja på vågorna inom KD.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson har bland annat kallats stockkonservativ och en person som är beredd att gå över lik för att få personkryss, av signaturen "Ovetove" på nätet. Nu har det framkommit att "Ovetove" i själva verket är en av Göran Hägglunds närmaste män, stabschefen Henrik Ehrenberg.
- Det är kränkande, omdömeslöst och lögnaktigt, säger Enochson till Världen idag. Det är upprörande att man kan nedlåta sig till detta och sedan be om ursäkt först när man tas på bar gärning.
Hon säger att hon fått en ursäkt per mail från Ehrenberg angående vad han skrivit om att hon är beredd att gå över lik.
- Men inget annat av det han skrivit har han bett om ursäkt för. Att agera så här måste få konsekvenser. Han kan inte sitta kvar som stabschef eller som ordförande för Kristdemokratiskt internationellt center där vi arbetar för yttrandefrihet och mot kränkningar, tvärtemot vad Ehrenberg gjort, säger Enochson

 Ehrenberg tvingas nu sluta som stabschef. I stället får han andra arbetsuppgifter inom regeringskansliet.

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...