Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Hägglund undviker ordet kristen

Ordet kristen användes betydligt oftare i partiledardebatter av Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson än av nuvarande partiledaren Göran Hägglund. Hägglund pratar också mindre om partiets tidigare kärnfrågor som kristen etik och värderingar, visar en granskning som Aktuellt i Politiken, AIP, gjort.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 jan 2012

Det är tydlig skillnad i vilka ord som varit flitigast använda i partiledardebatterna vid jämförelsen mellan Alf Svensson och Göran Hägglund. AIP har gjort en granskning av riksdagens protokoll och jämfört alla inlägg som Göran Hägglund gjort i partiledardebatter sedan 2004 och jämfört med Alf Svenssons debattinlägg under en lika lång tidsperiod.

AIP konstaterar att Alf Svensson ofta talade om kristna värderingar. Göran Hägglund har knappt gjort det alls,skriver tidningen.

Resultatet kommenteras för AIP av Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap:
– Dels kanske han inte har så mycket att säga, eftersom han inte har någon egen stor trovärdighet i de här frågorna, dels kan det vara en strategisk sak att profilera partiet för andra väljargrupper än de kristna. Hägglunds strategi är ju att bredda partiet för att nå bredare väljargrupper, den strategin har hittills misslyckats,

Göran Hägglund kommentar också själv jämförelsen:
– Man kan inte vara en nischbutik som bara ägnar sig åt vissa frågor, säger han till AIP och förklarar att han medvetet jobbar för att bredda partiet och nå nya väljargrupper, något som han medger ännu inte gett resultat.
– Mätningarna talar inte precis för det just nu, konstaterar Göran Hägglund.

Ordet etik har använts åtta gånger av Göran Hägglund i partiledardebatter, medan Alf Svensson använt ordet 30 gånger. Orden kristen och kristendom har Göran Hägglund nämnt två gånger, att jämföra med 26 gånger av Alf Svensson. Ett ord som Göran Hägglund använt betydligt flitigare än sin föregångare är jobb – 127 gånger mot Alf Svenssons 28.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...