Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Hägglund: Samvetsfrihet viktig

"Vi ska arbeta för att stoppa Sveriges försök att urholka samvetsfriheten." Det säger John Smeaton, ledare för brittiska prolife-organisationen SPUC. På hemmaplan är KD:s parti­ledare Göran Hägg­lund försiktigare i sina uttalanden i frågan.– Man ska göra sitt yttersta för att säkerställa att personer kan utföra sitt jobb i enlighet med den egna övertygelsen, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 maj 2011

Förra veckan antog riks­dagen ett betänkande där det står att Sverige ska motverka Europarådets resolution om samvetsfrihet inom vården. Resolutionen, som antogs i oktober förra året, tydliggör bland annat vikten av att vårdpersonal har rätt att neka till att delta vid ett abortingrepp. Kristdemokraterna lade ner sina röster vid riks­dagens votering.

Världen idag möter Göran Hägglund, socialministern tillika Kristdemokraternas partiledare, under ett kampanjmöte i Borås inför omvalet i Västra Götalands­regionen. Han får frågan hur han ser på att Sverige efter riksdagens beslut nu ska motverka samvetsfriheten för vårdpersonal.
– Det här är en fråga som har hanterats i riksdagsgruppen helt och hållet och som jag bara följt på avstånd, det är egentligen bättre att prata med riksdagsgruppen om detta.
Men Kristdemokraterna talar i sitt principprogram om vikten av samvetsfrihet inom vården...
– Ja, vi tycker att man ska göra sitt yttersta för att hela tiden säkerställa att alla personer kan utföra sitt jobb i enlighet med den egna övertygelsen.

Kommer ni att arbeta med den här frågan framöver?
– Vi arbetar med det hela tiden, att vi ska få en vård som fungerar på ett sådant sätt att man hittar praktiska lösningar på de problem som kan uppstå, säger Göran Hägglund.

Men internationellt är tonläget högre. En tung företrädare för den europeiska pro life-rörelsen, britten John Smeaton, som också var en av dem som arbetade med att få igenom Europarådets resolution om samvetsfrihet i höstas, har i media gått ut och kritiserat riksdagens hållning.
"Det svenska beslutet visar hur långt abortförespråkare är beredda att gå för att främja dödandet av ofödda barn. Vi kommer att arbeta med våra kollegor i hela Europa för att försäkra oss om att Sveriges försök att urholka samvetsfriheten stoppas", skriver han på sin blogg.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...