Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Hade ”fel” åsikt om hbtq – lämnar Företagarna

Anklagad för fel åsikter i hbtq-frågan, lämnade Före­tagarnas ordförande i Pajala, Bertil Kero, på mån­dagen sin post.– Sverige har blivit som Nordkorea, säger en kritisk Bertil Kero som avgår efter 14 år.

Nyheter · Publicerad 15:14, 30 jun 2014

Händelsen har seglat upp inför den Pridefestival som hålls i anslutning till Pajala marknad nästa helg. Företagarnas lokala styrelse menar att Bertil Kero uttalat sig olämpligt om festivalen och om hbtq-frågan i stort.

– Jag har själv inte nämnt ordet Pride, men man vet om min åsikt och det är det som man nu gräver fram, säger Bertil Kero till Världen idag, strax efter att ha meddelat sin avgång på måndagen.

– På riksplanet har jag bland annat tagit upp det faktum att Företagarna satsar pengar på hbtq-föreningar i stället för att satsa på äkta företagsfrågor. Men det har inte fallit i god jord.

Enligt planerna skulle
Bertil Keros öde ha avgjorts vid en extra stämma med Företagarna i Pajala på torsdag. Själv tror Kero att en stor majoritet skulle ha gett honom sitt stöd. Men utan stöd från styrelsen är det meningslöst att fortsätta, menar Kero.

– Det känns i ryggmärgen att de gillar mig inte och i en sådan verksamhet vill man inte jobba vidare, säger han, mycket kritisk till hanteringen av honom.

– Det är åsiktsförtryck i Sverige, inte minst inom Företagarna. Om man har en annan åsikt än media och de politiska partierna så blir man väldigt hårt åtgången.

Bertil Kero jämför med Nordkorea – ett samhälle där olika åsikter inte får plats.

– Man säger att man omhuldar mångfald men mångfalden omfattar inte sådana som har en annan åsikt än media, Företagarna och de politiska partierna.

– Om jag skulle ha varit islamtroende hade de respekterat min tro. Men i det här fallet blir man uthängd och anses som en stofil bara för att man har en åsikt grundad på Bibeln, säger Kero som lämnar sin post som lokalordförande efter 14 år.

Han berättar att han byggt upp verksamheten från en bottennivå.

– Vi har gått från 20 medlemmar till i dag över 80. Vi har bra ekonomi och har haft projekt som gått med vinst varje år. Alla upphöjer mig för detta men de tål inte att jag har en annan åsikt i andra saker.

Så du ångrar inte att du stått upp för dessa åsikter?
– Nej, nej, jag kanske har varit lite kantig ibland men jag ångrar inget. Det hade varit värre om jag inte hade gjort det. Nu får jag så mycket stöd för min hållning, både från medlemmar och från människor ute i landet och även världen.

Bertil Kero menar att åsiktsklimatet i Sverige hårdnat betänkligt bara på några år.

– För fem år sedan var det inga problem att stå för mina åsikter. Nu är det halshuggning. Mångfalden inkluderar inte oss som har en annan åsikt och vi är ganska många.

Att klamra sig fast och eventuellt låta torsdagens extrastämma rädda honom kvar var inte intressant för Bertil Kero.

– Att försöka försvara sig själv är inget för mig, nu finns det en annan som försvarar mig bättre än jag själv. Jag lägger allt i den högstes hand.

Han säger att vissa firmor redan aviserat utträde ur Företagarna, i protest mot hanteringen av honom.

– Bland annat har en av de största firmorna häruppe slängt sitt medlemskap i papperskorgen, säger Bertil Kero men vill inte uppge något namn.
Själv känner han sig bara lättad efter sitt beslut att avgå.

Nu har Företagarna blivit fria från mig men jag tror att jag är mest fri av alla.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se


Läs även
:
• Vice ordförande för Företagarna i Pajala: ”Han speglar inte våra värderingar”

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...