Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Hade cancer – tackar Gud efter nytt läkarbesked

I september berättade Världen idag om Huskvarnabon Hans Mannefreds till synes mirakulösa tillfrisknande efter att ha fått en cancerrelaterad dödsdom 2017. Nu konstaterar också läkaren som ställde diagnosen att han aldrig har träffat så fel med en sådan bedömning.

Nyheter · Publicerad 09:00, 14 mar 2021

”Jag kan ärligt säga att jag aldrig levererat så dystra besked och haft så fel.” Så står det i det brev från kirurgen ifråga som Hans Mannefred fick för ungefär en vecka sedan, och som Världen idag har tagit del av.  

– Jag tycker det är stort av en överläkare i karriären att vara så ödmjuk. Det finns de som tycker att jag skulle anmäla sjukvården, men det kommer jag aldrig att göra. Mirakel kan inte läkarna styra över, säger den lycklige patienten.  

Den nu 60-årige Hans Manne­freds berättelse har inte bara återgetts i Världen idag utan även i Aftonbladet och i Micael Grenholms bok Dokumenterade mirakel.  

Det var i oktober 2017, efter en skiktröntgen på länssjukhuset i Jönköping, som Mannefred fick beskedet att han hade en rejäl tumör på tjocktarmen samt metastaser i ena lungan och i lymfkörtlar i bröstkorgen.

”Inte en botbar sjukdom”, står det att läsa i det utlåtande som då skrevs av en överläkare på kirurgavdelningen, som muntligen uppgav att Mannefred kanske hade ungefär fyra veckor kvar att leva, kanske lite längre. 

På sjukhuset fick Mannefred sedan besök av en lång rad kristna trossyskon som bad för honom. När han i januari 2018 fick en kombinerad PET-skanning och skiktröntgen i Linköping konstaterade läkarna förvånat att det inte syntes några metastaser i vare sig lungan eller lymfkörtlarna.  

Den 30 januari 2018 opererades den över ett kilo tunga tarmtumören bort, varpå Mannefred fick tre månaders cellgiftsbehandling för säkerhets skull.  

För några månader sedan fick han en uppföljande koloskopi, utan tecken på tumör, och i februari därtill en uppföljande skiktröntgen, vars glädjande resultat nu står att läsa i det färska brevet från överläkaren: ”... utan några tecken på att din tumör återkommit”. Och därmed, med tanke på den tid som förflutit, ingen inplanering av ytterligare uppföljande skiktröntgen.

”Fantastiska nyheter”, sammanfattar kirurgen.

– Jag blev väldigt glad, men väldigt tagen. Har man gått med en sådan här press i flera år blir man väldigt trött både fysiskt och mentalt. Jag tänkte, ”Tack, gode Gud!”, säger Hans Mannefred.  

Utöver att han är övertygad om att Gud lade ett mirakel till den goda sjukvård han fått konstaterar Mannefred att han på köpet har fått nya perspektiv på livet. Dels har han fått en större insikt om vikten av att äta och leva hälsosamt, dels sätter han mer värde på vardagliga saker.  

– Jag har fått fokus på det lilla i det stora. Att bara ta en kaffe med sina vänner är guld. Även om man är trött så får man en helt annan livsgnista, beskriver han.  

Vad har du lärt dig om Jesus under den här resan?  

– Jag har fått mer fokus på hans sätt att vara, och då menar jag att det inte bara gäller att tro på Jesus, utan att vi ska leva som han har lärt oss. När kyrkan blir ett kafferep så blir det fel, säger Hans Mannefred.  

Jag har fått fokus på det lilla i det stora. Att bara ta en kaffe med sina vänner är guld.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00