HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Gunilla Gomér går till SD

Den tidigare KD-politikern Gunilla Gomér går till Sverigedemokraterna. Där har hon blivit mottagen med värme, till skillnad från i Kristdemokraterna, förklarar hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 nov 2014

Alingsåspolitikern Gunilla Gomér begärde nyligen utträde ur partiet, efter 16 års engagemang. Skälet var att hon och partiet vuxit ifrån varandra, berättade hon förra veckan. Hon har också upplevt sig marginaliserad, bland annat när hon ställdes utanför sitt distrikts riksdagslista inför årets val, trots att hon fick flest antal personkryss i distriktet i valet 2010.

I en debattartikel på Nyheter 24 berättade Gunilla Gomér på söndagen att hon anslutit sig till Sverigedemokraterna. Hon skriver att början på hennes engagemang i SD blev den respons hon fick på en debattartikel tidigare i år, där hon undrade hur det är möjligt att personer som fått asyl i Sverige kan "åka tillbaka till sitt hemland på semester".
– Sverigedemokraterna har välkomnat mig väldigt mycket, säger Gunilla Gomér till Världen idag.
Bland kristdemokrater har ingen ringt henne för att prata med henne om hennes beslut, berättar Gomér.
– Men jag har fått en del reaktioner från kristdemokrater på Facebook. Några förstår att jag lämnat KD, några har svårt att förstå att det blir just Sverigedemokraterna. Det är många som lyfter på ögonbrynen och undrar hur jag tänker här.

Beslutet att gå med i Sverigedemokraterna har mognat fram, berättar Gunilla Gomér. Hon upplevde att hon hade nått vägs ände med sina hjärtefrågor – abort, samvetsfrihet, familjefrågor – inom Kristdemokraterna.
– De frågor som jag brinner för finns ju inom Sverigedemokraterna. Eftersom SD också säger sig vara det mest Israelvänliga partiet så hade det också stor betydelse.

Kan du förstå att en del lyfter på ögonbrynen över att du går till ett parti som visat sig ha främlingsfientliga element på olika nivåer?
– Jag fördömer all form av rasism och främlingsfientlighet. Jag hoppas att jag ska komma in i SD och påverka partiet. För sådana tankar är ingenting som jag har. Men jag förstår att folk tycker så.

Ser du något problem med att gå till ett parti som, till skillnad från till exempel norska Fremskrittspartiet, har rötter i nazistiska rörelser?
– Jag måste ta reda på vad som är sant. Jag vill ta reda på om det är hörsägen eller om det är så det är, innan jag tar det som sanning.
– Hade det varit bättre om jag gått till Fi, eller Socialdemokraterna eller något annat parti som proklamerar Palestina som stat? Eller är det bättre att jag går till ett parti som säger sig vara Israelvänligt? Och visar det sig att det inte är så, så är jag inte den som inte kan tänka om.

Övervägde du att gå till Kristna värdepartiet?
– Ja, det gjorde jag. Men det blev Sverigedemokraterna. Kristna värdepartiet är ett för ungt parti. Det behöver utkristallisera sig mer. De är på uppgång, jag tror att de kommer få många tidigare kristdemokrater framöver.

Fram till årsskiftet sitter Gunilla Gomér som politisk vilde i två nämnder i Alingsås. Därefter får hon troligtvis ett uppdrag i socialnämnden för Sverigedemokraterna.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se​

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...