Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Författaren och vänsterdebattören Jan Guillou. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guillou sågas för text om antisemitism – igen

Författaren Jan Guillou skriver kolumner i Aftonbladet och ägnar många av sina texter åt att hävda att judehat inte existerar inom vänstern. I en ny artikel hävdar han att antisemitismen inom S är ett påhitt av borgerliga. ”Vidrigt”, är en av de kritiska kommentarerna efter Guillous utspel.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 jun 2019

Jan Guillou menar i sin senaste kolumn att den socialdemokratiska antisemitismen är en ”seglivad, borgerlig legend”. Som han ofta gjort kritiserar han Israel och menar att alla antisemitiska överträdelser som gjorts inom S kan förklaras som enstaka misstag eller olyckliga formuleringar.

Att S kallar det terrorbejakande palestinska Fatah-partiet sitt ”kära systerparti” och att en rad företrädare påkommits med antisemitiska uttalanden, är något som Jan Guillou väljer att inte ta upp.

”Vidrigt att se Guillou söka framställa antisemitismen inom @socialdemokrat som en borgerlig myt – samtidigt som sossarnas Malmö snart är etniskt rensat från judar”, skriver en person på Twitter.

Men detta är inte första gången som Jan Guillou får svidande kritik för sina texter om Israel, judar och antisemitism. Såväl antirasistiska Expo som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har tidigare dömt ut hans argumentation.

”Guillou är alltså långtifrån ensam om att ha stora svårigheter med att förhålla sig rationellt till antisemitism, men han torde vara en av de mest ihärdiga och konsekventa inom förnekelsegenren. Argumentationen har låtit likadan i decennier”, konstaterar SKMA.

Även Erik Helmerson på DN:s ledarsida har tidigare påpekat att Jan Guillous mantra om att det inte finns antisemitism i vänstern, är uppenbart falskt.

”Inget finns om man inte tittar efter det. Snälla Guillou – orka åtminstone göra research nästa gång”, skriver Helmerson i en ledare och ger en rad exempel på just antisemitism från vänster.

Uppgift: KD-toppar vill peta Adaktusson

Politik. Tunga företrädare för Kristdemokraterna vill tvinga bort Lars Adaktusson. Det skriver Svenska Dagbladet som säger sig ha talat med ett tiotal...

Svårt att mobilisera för en ny valkampanj i Israel

De olika politiska partierna i Israel rustar nu för en ny valkampanj i kölvattnet av att premiärminister Netanyahu inte lyckats bilda koalition efter...

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Rovfåglarna vid Gamla förgiftas

Platsen Gamla på Golanhöjderna är en känd destination för många som besöker Israel. Gamla kal­las ofta ”det norra Masada” efter det att romarnas...

Pridechef sökte kontakt med barn på hbtq-forum

Granskning. En chef på Stockholm Pride och en högt uppsatt chef på Utrikesdepartementet finns bland männen som söker kontakt med 14-åriga ”David” när Svenska...