Gud och Jesus nämns ofta i Sveriges Radios årliga tradition Sommar i P1. Svenska Dagbladet har gjort en AI-analys av innehållet i 747 sommarprogram som sändes mellan 2000 och 2022.
– Gud är den person eller gestalt som förekommer absolut oftast i sommarpraten. Jesus är god tvåa, berättar SvD:s kulturredaktör Björn Barr i tidningens podd Dagens story.
Efter att ha kontrollerat att resultatet inte beror på utrop som innehåller ordet Gud, har redaktionen kommit fram till att många sommarpratare faktiskt ”rör vid existentiella frågor och teologiska frågor i ganska hög utsträckning”.
Trots att Sverige anses vara ett av världens mest sekulariserade länder tror Björn Barr att ”det ryms något annat i folkdjupen”.
Med hjälp av AI-analys har SvD även kunnat studera olika känslolägen i programmen.
– Där kan man se att glädjen har sjunkit över tid, till förmån för känsla av rädsla och ledsamhet.
Enligt Björn Barr har sommarprogrammen ofta kritiserats för att vara jag-centrerade och Stockholms-dominerade. Det bekräftas nu av analyssiffrorna. Stockholm är den stad det pratas mest om och ordet ”jag” är vanligt förekommande, vilket delvis kan bero på att det är det personliga berättandet som står i centrum. Årsmedelvärdet för antal ”jag” per tusen ord har också ökat sedan år 2000.