Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Gud leder Oscar Tshiebwe från motgång till framgång

Kristna basketspelaren Oscar Tshiebwe drömmer om att en dag spela i världens bästa liga, NBA. Trots svåra motgångar är han på god väg att förverkliga sin dröm.

– Bibeln säger att allt är möjligt, jag håller fast vid Guds ord, säger han i en intervju med CBN News.

Nyheter · Publicerad 22:00, 12 dec 2021

Oscar Tshiebwe växte upp i en fattig familj i Demokratiska republiken Kongo. När han var 12 år giftmördades fadern, som var pingstpastor, vilket förvandlade tillvaron till en mardröm.

Oscars omedelbara reaktion på sin fars död var misstro och ilska.

– Jag var arg på Gud och undrade: ”Varför måste detta ske?”

Men med tiden ledde förlusten till att hans relation med Gud snarare fördjupades.

– Min pappa sade alltid till mig: ”Oavsett vad som händer i ditt liv, låt det inte påverka din relation med Gud, för Gud har stora planer för ditt liv”, berättar Oscar Tshiebwe för CBN News.

Som ung pojke spelade dock Oscar fotboll.

– Det är den populäraste sporten i Afrika. Jag hade en dröm om att jag en dag skulle bli en stor fotbollsspelare. Men det visade sig att Gud hade något annat för mig än vad jag trodde, säger han.

Oscar började tränade hårt för att bli bättre på basket, och vid 15 års ålder reste han till USA för att spela. Men framgångarna lät vänta på sig och en del människor tvivlade på hans talang.

– Jag hade ingen familj, jag kunde inte prata engelska. De flesta trodde att jag skulle misslyckas, jag ville åka hem igen.

Folk gjorde narr av honom när han sade att han en dag kommer att spela för University of Kentucky.

– På gymnasiet sade min tränare till mig: ”Du är den sämsta spelare vi någonsin haft.”

Men i januari 2021, efter två år på University of West Virginia, skrev han på kontrakt för just University of Kentucky.

– Jag är i Kentucky därför att jag har hållit fast vid Guds ord om att allt är möjligt för den som tror och arbetar hårt.

Oscar Tshiebwe är nu nära spel i NBA. Ett proffskontrakt där skulle ge honom ekonomisk möjlighet att ta hand om sin mamma i Afrika, hedra sin bortgångne far och följa allt annat som han upplever att Gud har i beredskap för honom.

– Gud har sagt till mig att han har fantastiska saker för mig. Gud sade till mig: ”Tillbringa tid med mig. Jag ska lära dig något nytt varje dag”, säger han till CBN News.

Bibeln säger att allt är möjligt, jag håller fast vid Guds ord.

Basketligan NBA

National Basketball Association (NBA) rankas som världens främsta basketliga. Den grundades 1946 och innehåller lag från USA och Kanada.

Michael Jordan, Earvin ”Magic” Johnson, Shaquille O'Neal, Scottie Pippen och LeBron James är några av NBA:s många stjärnor under åren.

Jonas Jerebko blev 2009 förste svensk att spela i NBA. Därefter har även svenskarna Jeffrey Taylor, Joakim Noah (fransk-amerikansk-svensk medborgare) och Maciej Lampe (polsk-svensk medborgare) spelat i ligan.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10