Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Foto: Natur och kultur

Gud hånas i religionsbok

”Häng Gud” är texten som står bredvid en grotesk Jesusbild i Natur och kulturs religionsbok för årskurs sju. – Förkastligt, säger debattören Nuri Kino och påpekar att barn drömt mardrömmar av bilden. Förlaget meddelar att de ska ta bort inslaget i nästa utgåva.

Nyheter · Publicerad 10:38, 17 apr 2018

”Häng Gud, Gud e fascist, Gud e rasist, för Gud gillar inte alla fattiga, o Gud gillar inte svartingar o inte f*n gillar han dej, han har glömt dig för länge sen, häng Gud.” Texten är hämtad från en låt av punkbandet Ebba Grön, men den går också att finna under kapitlet ”Kristendom” i Natur och kulturs religionsbok ”Impuls” för årskurs sju. Bredvid texten finns en grotesk bild som ska föreställa en skrikande Jesus på ett kors.

En som upprörs över inslaget är debattören Nuri Kino.

”Det verkar finnas ett behov av att håna just kristendomen. Det är ju inte första gången detta uppdagas det senaste året. Men det är nog det värsta eller åtminstone ett av de värsta övertrampen”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Han berättar om en elev som gick hem med magont efter att ha sätt bilden, en annan elev som drömt mardrömmar efter att ha sett den och två elever som mådde dåligt efter lektionen om kapitlet i fråga.

”Ni på förlaget förstår ni inte att ni kränker kristna, att detta enligt en förälder uppfattas som ’hets mot folkgrupp’ och att ni måste dra in boken på en gång?” skriver Kino.

Världen idag tar kontakt med Natur och kultur för att höra varför de valde att ta med texten och bilden i boken.

– När vi tog fram den här ville vi lyfta fram olika bilder av Jesus. Tanken är att läraren ska få igång en diskussion om vad det handlar om, säger Magnus Öljemark, projektledare för den samhällsvetenskapliga utgivningen för årskurs 7–9 på förlaget.

Han påpekar att boken är ungefär tio år gammal och att den, såvitt han vet, har fungerat bra hittills.

På vilket sätt ger denna text en bild av kristendomen?

– Den ger inte en bild av kristendomen, utan blir en kontrast till vad kristendom är, säger Öljemark.

Världen idag frågar om förlaget har samma kontrasterande texter i kapitlen om de andra religionerna.

– Man jobbar lite annorlunda med kristendomen eftersom den är central i kursplanen. Det står att man ska belysa kristendomen ”från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering”, säger han.

Skulle ni kunna ha en liknande text och bild om Muhammed?

– Jag tror inte att vi skulle ha det. Jag tror inte att diskussionen skulle bli den rätta och det har det inte blivit i det här fallet heller. Om det är något som upplevs som kränkande står det i vägen för undervisningen, säger han.

Magnus Öljemark berättar att förlaget inte kommer dra in boken, men att man ska ta bort texten och bilden till nästa utgåva.

Han säger även att han tycker att det är olyckligt om elever tagit illa vid sig av materialet.

Världen idag tar även kontakt med Skolinspektionen och Skolverket, men båda meddelar att de inte har befogenheter att dra in något läromedel, utan att det är upp till varje rektor att ta beslut om.

Nuri Kino tycker att det är bra att förlaget ska ta bort bilden och texten, men han tycker inte att det är tillräckligt.

– Det hjälper inte den elev som har mardrömmar om bilden. Boken används ju på skolor nu, säger han till Världen idag.

En aspekt av det hela är, enligt Kino, att många kristna som bor i Sverige i dag kommer från länder där de kristna blir slaktade för sin tro.

– Jag visade nyligen bilden för en 13-årig kille från Irak. Han skrek till och blev jätteledsen när han såg den, säger han.

Nuri Kino berättar att han hittills har blivit kontaktad av tolv föräldrar som skrivit att de tidigare reagerat på boken, men inte vågat protestera mot den.

– Det är tragiskt att kristna i Sverige ska behöva vara rädda för att säga vad de tycker och tänker, säger han.

Enligt Nuri Kino finns det en utbredd ”kristofobi” i Sverige som bland annat tar sig i uttryck i exemplet med religionsboken.  

– När det gäller andra religioner går man som på ägg, men kristendomen hånas. Det är förkastligt, säger han. 

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier