Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Gripande scener vid Azusa now

En massiv demonstration av förbön, tillbedjan och Andens enhet. Lördagens ”Azusa now” i Los Angeles blev på många sätt den succé man kunde förvänta sig.

Nyheter · Publicerad 12:26, 15 apr 2016

I 15 timmar, med start 07.30, pågick samlingen på mäktiga Memorial Coliseum arena i Los Angeles. Regnet bidrog nog till att dämpa besökstalen en aning. Den officiella besökssiffran landade på 56 586.

Riktigt gripande scener utspelades när olika sår i den amerikanska folksjälen lyftes fram i ljuset. Kristna andefyllda indianer – en del iförda traditionell krigsskrud – samt afroamerikaner och vita trädde fram sida vid sida. I förkrossad bön bad man Gud om förlåtelse för historiska övergrepp.

– Vi ska öppna himlens portar, sa en indiankvinna och fick jublet att stiga innan hon började be bönen ”Fader vår” på sitt språk.

I en profetisk manifestation – dirigerad av en messiansk rabbin – började man blåsa i 120 shofarer. Varje blåsning avslutades med ett fast slag på lika många trummor.

– Jag vill tro att något skiftar i himlen när vi gör detta, sa mötesledaren och initiativtagaren, Lou Engel.

”Förlös det stora uppvaknandet. Du som är härlighetens kung, fyll ditt land. Flöda du källa, förlös helande, tecken och under. Förlös din eld Gud”, bad Engel passionerat.

Plötsligt kom uppgifter om att människor ute i publikhavet upplevt fysiska helanden. Flera personer kom under dagen fram till scenen för att vittna om vad som hänt dem.

Helande i Kristi kropp, församlingen, var ett annat viktigt tema. Man talade också om Guds planer för det judiska folket, att de ska få möta Messias.

– När hedningar och judar förenas blir det en världsvid utgjutelse av den helige Ande, fastslog en messiansk rabbin och refererade till skriften.

Bredvid sig hade han två pojkar, sina egna söner. Men där stod också en arabisk kristen man.

– Även Ismael och Israel ska komma tillsammans igen, sa rabbinen i sin bön. Vi är ett i Kristus, proklamerade han.

Bön och lovsång varvades med appeller av talare som Jack Hayford, Daniel Kolenda, Bill Hybels och många fler.

”Förlös din kärlek”, ropade Heidi Baker, där hon under tårar, på knä, i regnrock, ledde massorna i förbön.

En uppenbar nöd för det andliga läget i USA präglade samlingen. Via direktlänk från nationens andra sida, på östkusten, medverkade en samling av bedjare. Många av dem var lite äldre – andliga "fäder och mödrar". Rakt över kontinenten bad de nu och välsignade ”barnens hjärtan” utifrån Malaki 4. Bönen följdes via bildskärmar på arenan i Los Angeles. Där trädde sedan unga människor fram för att välsigna landets andliga fäder och mödrar. ”Vi tror du smörjer en ny generation, att den ska få uppleva det största uppvaknande USA någonsin har upplevt”, bad de bland annat.

Samlingen hölls exakt 110 år efter den stora andeutgjutelsen på Azusa street i Los Angeles.

– Varför kan det inte ske igen, frågade Lou Engel och framhöll att väckelsen på Azusa Street var en afroamerikanskt ledd väckelse i en tid av rasism.

Ledaren på Azusa Street, den färgade William Seymour, profeterade på sin tid att en ny stor väckelse skulle ske efter 100 år. Denna profetia tog man fasta på i lördagens samling. Pastor Moses, en bönens man från Nigeria, fick leda folket i förbön. ”Utgjut regn, utgjut eld”, bad han gång på gång, en fras som plockades upp av lovsångsteamet som i flera minuter fortsatte att sjunga ut orden.

Ett av många bönepass under dagen gällde läget med våld i USA:s innerstäder. På scenen fanns bland annat en morbror till Michael Brown, killen som avled vid ett polisingripande i staden Ferguson. Denna händelsen orsakade stora och medialt uppmärksammade rasupplopp. Morbrodern bad nu en bön och proklamerade högt inför Gud: ”Jag förlåter!”

Scenen var gripande när den färgade mannen och Engel sedan möttes i en omfamning. Samtidigt sjöng lovsångsteamet gång på gång orden: ”Father forgive them.” Ute på stadion formades smågrupper för att be för problemen med våld och misär. ”Vi ber att en historisk väckelse ska bryta ut i våra innerstäder, bad en ung färgad kille framifrån scenen.

I ett annat starkt bönepass samlades representanter för en rad olika kyrkor och historiska väckelserörelser på scenen. Man bad att alla Andens källor skulle öppnas på nytt. Representanterna fick sedan bära var sin sten fram till en plats mitt på arenan. Där formades en ”källa” av stenarna. Mitt i ”källan” restes ett kors. Det bars dit – under bön – av Arthur Blessitt, en profil från 1970-talets stora Jesusväckelse.

En känsla av heligt allvar och förväntan präglade stunden när bönerna fortsatte ljuda:

”Vi ber om en ny Jesusväckelse.”

Jag vill tro att något skiftar i himlen när vi gör detta.
Vi ber att en historisk väckelse ska bryta ut i våra innerstäder.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10