HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Barnmorskan Ellinor Grimmark. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Grimmark överklagar till hovrätten

Barnmorskan Ellinor Grimmark kommer överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

Nyheter · Publicerad 11:39, 18 nov 2015

Ellinor Grimmark stämde Region Jönköpings län på totalt 220 000 kronor för att ha nekats utlovad anställning efter att hon meddelat att hon av samvetsskäl inte kunde medverka vid aborter.

Förra torsdagen kom domen från Jönköpings tingsrätt: Ellinor Grimmark kan inte vägra utföra aborter av religiösa skäl. Hon har inte blivit diskriminerad av de sjukhus i Region Jönköping som inte ville anställa henne, slog tingsrätten fast. Hennes begäran om skadestånd och diskrimineringsersättning avslogs därför. Ellinor Grimmark dömdes att betala rättegångskostnaderna på 925 000 kronor.

Nu står det klart att barnmorskan kommer överklaga domen. Hennes juridiska ombud Jörgen Olson säger till Världen idag att anledningen till överklagan är att tingsrätten inte prövat frågan om samvetsfrihet. I domen skriver tingsrätten att det inte går att ”skilja på rätten till religionsfrihet respektive samvetsfrihet”. 

– Tingsrätten har inte utgått ifrån och erkänt att det finns rättigheter i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som på ett direkt sätt har en styrande påverkan för rättstillämpningen i Sverige, säger Jörgen Olson.

I dag jobbar Ellinor Grimmark som barnmorska i Norge. Hon har tidigare sagt att hon är villig att driva fallet ända till Europadomstolen, om inte någon svensk instans ger henne rätt.

Arash Asadi
arash.asad@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...