Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ellinor Grimmark och Ruth Nordström deltog i ett seminarium om samvetsfrihet i Gèneve. Foto: fabnor

Grimmark mötte FN-rapportör

Barnmorskan Ellinor Grimmark har mött FN:s särskilda rapportör för religionsfrihet.– Han uttryckte sin sympati för vårt fall, säger Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 mar 2015

Förra veckan kom Ellinor Grimmark och Ruth Nord­ström hem från en resa till FN-högkvarteret i Gèneve. Samtidigt som den tjugo­åttonde sessionen för FN:s råd för mänskliga rättigheter pågick, arrangerade den svenska juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som Nordström leder, tillsammans med organisationen Alliance Defending Freedom International ett seminarium i FN-huset om samvetsfrihet. På seminariet berättade duon Grimmark och Nordström om det så kallade barnmorskefallet.
– Jag pratade mycket om varför jag absolut vill jobba som barnmorska. Jag tycker att det är det bästa yrket i världen, säger Ellinor Grimmark, som stämt landstinget för kränkning av samvetsfrihet, efter att hon blivit av med utlovade jobb, med hänvisning till att hon inte vill utföra aborter.

Under besöket i Gèneve hade Grimmark och Nordström också ett möte FN:s särskilda rapportör för religions- och trosfrihet, Heiner Bielefeldt.
– Det var ett jätteviktigt möte. Han kände till situationen kring samvetsfrihet i Sverige. Något av det första han sa var: "Jag känner stor sympati för det här", säger Ruth Nordström.

Ellinor Grimmark hoppas att resan till Gèneve ska resultera i ett ökat stöd från europeiskt håll för samvetsfrihet i vården.
– Vi behöver hjälp och stöd från Europa. Jag hoppas att vi har gett lite insikter i hur illa det är.
Ellinor Grimmarks mål pågår just nu i Jönköpings tingsrätt. Huvudförhandlingen är planerad att pågå i tre dagar i september.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...