I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Ellinor Grimmark och Ruth Nordström deltog i ett seminarium om samvetsfrihet i Gèneve. Foto: fabnor

Grimmark mötte FN-rapportör

Barnmorskan Ellinor Grimmark har mött FN:s särskilda rapportör för religionsfrihet.– Han uttryckte sin sympati för vårt fall, säger Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 mar 2015

Förra veckan kom Ellinor Grimmark och Ruth Nord­ström hem från en resa till FN-högkvarteret i Gèneve. Samtidigt som den tjugo­åttonde sessionen för FN:s råd för mänskliga rättigheter pågick, arrangerade den svenska juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som Nordström leder, tillsammans med organisationen Alliance Defending Freedom International ett seminarium i FN-huset om samvetsfrihet. På seminariet berättade duon Grimmark och Nordström om det så kallade barnmorskefallet.
– Jag pratade mycket om varför jag absolut vill jobba som barnmorska. Jag tycker att det är det bästa yrket i världen, säger Ellinor Grimmark, som stämt landstinget för kränkning av samvetsfrihet, efter att hon blivit av med utlovade jobb, med hänvisning till att hon inte vill utföra aborter.

Under besöket i Gèneve hade Grimmark och Nordström också ett möte FN:s särskilda rapportör för religions- och trosfrihet, Heiner Bielefeldt.
– Det var ett jätteviktigt möte. Han kände till situationen kring samvetsfrihet i Sverige. Något av det första han sa var: "Jag känner stor sympati för det här", säger Ruth Nordström.

Ellinor Grimmark hoppas att resan till Gèneve ska resultera i ett ökat stöd från europeiskt håll för samvetsfrihet i vården.
– Vi behöver hjälp och stöd från Europa. Jag hoppas att vi har gett lite insikter i hur illa det är.
Ellinor Grimmarks mål pågår just nu i Jönköpings tingsrätt. Huvudförhandlingen är planerad att pågå i tre dagar i september.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier