Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Ellinor Grimmark och Ruth Nordström deltog i ett seminarium om samvetsfrihet i Gèneve. Foto: fabnor

Grimmark mötte FN-rapportör

Barnmorskan Ellinor Grimmark har mött FN:s särskilda rapportör för religionsfrihet.– Han uttryckte sin sympati för vårt fall, säger Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 mar 2015

Förra veckan kom Ellinor Grimmark och Ruth Nord­ström hem från en resa till FN-högkvarteret i Gèneve. Samtidigt som den tjugo­åttonde sessionen för FN:s råd för mänskliga rättigheter pågick, arrangerade den svenska juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som Nordström leder, tillsammans med organisationen Alliance Defending Freedom International ett seminarium i FN-huset om samvetsfrihet. På seminariet berättade duon Grimmark och Nordström om det så kallade barnmorskefallet.
– Jag pratade mycket om varför jag absolut vill jobba som barnmorska. Jag tycker att det är det bästa yrket i världen, säger Ellinor Grimmark, som stämt landstinget för kränkning av samvetsfrihet, efter att hon blivit av med utlovade jobb, med hänvisning till att hon inte vill utföra aborter.

Under besöket i Gèneve hade Grimmark och Nordström också ett möte FN:s särskilda rapportör för religions- och trosfrihet, Heiner Bielefeldt.
– Det var ett jätteviktigt möte. Han kände till situationen kring samvetsfrihet i Sverige. Något av det första han sa var: "Jag känner stor sympati för det här", säger Ruth Nordström.

Ellinor Grimmark hoppas att resan till Gèneve ska resultera i ett ökat stöd från europeiskt håll för samvetsfrihet i vården.
– Vi behöver hjälp och stöd från Europa. Jag hoppas att vi har gett lite insikter i hur illa det är.
Ellinor Grimmarks mål pågår just nu i Jönköpings tingsrätt. Huvudförhandlingen är planerad att pågå i tre dagar i september.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Dödshjälp lyfts fram i reklamfilm

Kanada. Som en del av en reklampkampanj om skönhet lyfter ett kanadensiskt företag fram dödshjälp. Nu möts... tisdag 6/12 19:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00