Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Greta Thunberg-anhängarna tycks inte vara så många som det framställs i medier. Foto: Claudio Bresciani/TT

Greta-generationen försvann och KD-väljare flyttade högerut

En del visste vi sedan innan, och får nu bekräftat. Annat kommer som en överraskning. Världen idag summerar några tydliga trender från riksdagsvalet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 19 sep 2022

1. Stark konservativ vind bland unga

Det har gjorts många stora reportage på tidningarnas kultursidor om ”Greta-generationen”, alltså att unga i hög utsträckning identifierar sig med den klimatkamp som Greta Thunberg driver. Tanken är då att det finns en stark lutning mot Miljöpartiet och andra vänsterpartier i den unga generationen. Men det tycks inte stämma alls.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning är Moderaterna största parti bland väljare som är 18-21 år. SD är näst störst med 22 procent. MP får här bara fem procent av rösterna. Även bland andra åldersgrupper upp till 30 syns högerlutningen.

Samma trend syns i årets skolval där högstadie- och gymnasieelever i hela Sverige deltagit. (Se artikeln till vänster.)

2. Politisk islam har etablerat sig

I flera av storstädernas förorter har det muslimska partiet Nyans rönt stora framgångar, och sannolikt har man vunnit många av sina röster från Socialdemokraterna. Även om det inte ser ut att räcka för att komma in i kommunfullmäktigesalarna visar det att potentialen för ett parti som bland annat satsar på särlagstiftning för muslimer har potential, främst i invandrartäta områden.

Om företrädarna för partiet lyckas bygga en stabil grund, vilket återstår att se, är det sannolikt att man kan växa och att ett parti sprunget ur islamismen på allvar kan utmana om tunga politiska poster runt om i landet 2026.

3. KD-väljare vänder sig högerut

Det har, inte minst i vissa frikyrkliga sammanhang, odlats en bild av att många kristdemokratiska väljare tvekar inför partiets högersväng, med mer strikt invandringspolitik och att man inte längre betonar ”mjuka” frågor. Men med utgångspunkt i SVT:s valundersökning, som tittat på väljarströmmarna från och till olika partier, kan man dra andra slutsatser.

Väljarströmmarna från KD går i stället främst till M och SD, eventuellt också en del till Kristna värdepartiet (vilket kommer redovisas inom kort). Bara ett fåtal tycks ha gjort resan från KD till exempelvis C eller MP. Kanske är en del av gräsrötterna mer besvikna på KD:s hållning i abortfrågan eller medverkan i prideparader än på retoriken gällande integration eller kriminalitet.

4. SD gör inbrytningar i flera samhällsgrupper

Statsvetarnestorn Sören Holmberg konstaterade under SVT:s valvaka att Sverigedemokraterna gjort inbrytningar i flera samhällsgrupper. Bland arbetare är SD ett lika stort parti som S och bland företagare är SD nu jämna med M. Och på landsbygden utmanar SD dessutom nu C.

Tiden när SD:s väljare kunde beskrivas som unga, arga, vita män är definitivt över. I dag har partiet etablerat sig på de flesta olika samhällsnivåer i Sverige. En tydlig skillnad som kan noteras är dock fortsatt mäns och kvinnors skilda syn på SD. Bland männen röstade 25 procent på partiet enligt SVT:s Valu, bara 16 procent bland kvinnorna.

5. Oväntade sakfrågor blev avgörande

Sakfrågor som annars sällan spelar en viktig roll i ett val har gjort det denna gång. Energifrågan blev, till följd av de extrema elpriserna, ett centralt ämne i valrörelsen. SVT:s Valu visar att det är den fråga som ökat överlägset mest – 19 procent sedan 2018 när väljarna rankar olika politikområdens betydelse.

Här har högerpartierna haft trumf på hand och kunnat peka på bland annat nedlagda kärnkraftsreaktorer. Den fråga vars betydelse ökat näst mest för väljarna 2022 är försvaret (åtta procent), vilket är logiskt utifrån Rysslands invasion av Ukraina. Även detta är en fråga där högerpartierna historiskt har högt förtroende.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00