Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Grekisk-ortodoxa kyrkan menar i ett nytt utspel att yoga är mer hinduistisk religionsutövning än det är fysisk träning (Arkivbild). Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Grekisk-ortodoxa kyrkan: Yoga oförenligt med kristen tro

Den grekisk-ortodoxa kyrkan har i ett uttalande tagit avstånd från utövande av yoga, som man betonar är en grundläggande del av den hinduistiska religionen. Det bör inte ha någon plats i en kristen människas liv, slår kyrkans ledning fast.

Nyheter · Publicerad 06:00, 12 jun 2020

Grekisk-ortodoxa kyrkan gör sällan dylika utspel men när yoga i grekiska medier på senare tid har lyfts fram som ett sätt att hantera coronasituationen reagerade kyrkan, som ungefär 90 procent av den grekiska befolkningen uppskattas tillhöra.

Kyrkans ledare menar i ett uttalande som fått stor uppmärksamhet att yoga är ”helt inkompatibelt” med den kristna tron. Yoga är mer hinduistisk religionsutövning än det är fysisk träning enligt kyrkan, rapporterar brittiska BBC.

Huruvida yoga bör användas av kristna är en debatt som intensifierats de senaste åren och som förs i Sverige och runt om i världen, något Världen idag berättat om i en rad olika artiklar.

Inflytelserika Southern Baptist Theological Seminary i USA tog tidigare i år offentligt strid mot yoga. Albert Mohler Jr, som leder seminariet, menar att det som ibland kallas ”kristen yoga” i själva verket är en omöjlig kombination.

”Det är djupt rotat i både hinduism och buddism och den traditionella meditativa praktiken är omöjlig att separera från yogans fysiska rörelser”, sade Mohler i en podcast, rapporterar Christian Post.

Kopplingen till religion ligger inte bara i enskilda verbala uttryck, utan finns i den grundläggande filosofin kring hur kroppen ska röra sig, framhöll han.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00