Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Grekisk-ortodoxa kyrkan menar i ett nytt utspel att yoga är mer hinduistisk religionsutövning än det är fysisk träning (Arkivbild). Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Grekisk-ortodoxa kyrkan: Yoga oförenligt med kristen tro

Den grekisk-ortodoxa kyrkan har i ett uttalande tagit avstånd från utövande av yoga, som man betonar är en grundläggande del av den hinduistiska religionen. Det bör inte ha någon plats i en kristen människas liv, slår kyrkans ledning fast.

Nyheter · Publicerad 06:00, 12 jun 2020

Grekisk-ortodoxa kyrkan gör sällan dylika utspel men när yoga i grekiska medier på senare tid har lyfts fram som ett sätt att hantera coronasituationen reagerade kyrkan, som ungefär 90 procent av den grekiska befolkningen uppskattas tillhöra.

Kyrkans ledare menar i ett uttalande som fått stor uppmärksamhet att yoga är ”helt inkompatibelt” med den kristna tron. Yoga är mer hinduistisk religionsutövning än det är fysisk träning enligt kyrkan, rapporterar brittiska BBC.

Huruvida yoga bör användas av kristna är en debatt som intensifierats de senaste åren och som förs i Sverige och runt om i världen, något Världen idag berättat om i en rad olika artiklar.

Inflytelserika Southern Baptist Theological Seminary i USA tog tidigare i år offentligt strid mot yoga. Albert Mohler Jr, som leder seminariet, menar att det som ibland kallas ”kristen yoga” i själva verket är en omöjlig kombination.

”Det är djupt rotat i både hinduism och buddism och den traditionella meditativa praktiken är omöjlig att separera från yogans fysiska rörelser”, sade Mohler i en podcast, rapporterar Christian Post.

Kopplingen till religion ligger inte bara i enskilda verbala uttryck, utan finns i den grundläggande filosofin kring hur kroppen ska röra sig, framhöll han.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00