På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Gratis preventivmedel till unga har beskrivits som orsaken till att antalet aborter minskat i Norrbotten. Men det är bara en av flera faktorer, påpekar mödrahälsovårdsöverläkare Åke Berggren. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Gratis preventivmedel var inte hela sanningen

"Succé för gratis preventivmedel – halverat antal aborter". Sveriges Radios rubrik var en av många på samma tema när nyheten om att aborterna bland unga minskat kraftigt i Norrbotten blev känd. Men verkligheten visar sig vid en närmare koll vara mer komplex än rubrikerna ger sken av.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 mar 2015

Från 2011 till 2014 har antalet aborter bland kvinnor upp till 25 år i Norrbotten minskat från 500 till 251. Den positiva nyheten plockades upp av många medier förra veckan och den primära, och i flera fall enda, orsak som presenterades till trendbrottet var gratis preventivmedel. Genom subventioner har kvinnor upp till 26 år kunnat få välja preventivmedel och då även långverkande metoder.

Nyheten fick lobbyorganisationen RFSU, som själva har som affärsidé att sälja preventivmedel, att kräva subventionerade preventivmedel för alla.

"Norrbotten var ett av de län med högst antal oönskade graviditeter. Genom att införa gratis preventivmedel lyckades man halvera antalet aborter bland unga upp till 25 år. Det är nu dags för övriga landsting att ge unga samma tillgång till preventivmedel", skriver Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU, i Dagens samhälle.

På vänsteropinionssajten Politism riktade man sig till abortmotståndare: "Abortmotståndare brukar prata avhållsamhet, moral och sämre eller mer svårtillgänglig vård när de vill få ner antalet aborter. En annan, lite smartare, variant är att ge så bra vård som möjligt och göra preventivmedel för kvinnor gratis."
Svårare än så är det inte, tyckte Politism.
Men problemet är att det visar sig vara lite svårare än vad Politism och RFSU menar. För när Världen idag ringer upp Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Norr­botten och ansvarig för preventivmedelsrådgivning, förhåller han sig betydligt ödmjukare till vilka slutsatser man ska dra av siffrorna.

– Det kan vara en delförklaring, men mycket annat bidrar också. Vi har satsat på utbildning av barnmorskor och läkare som håller på med preventivmedelsutskrivning. Vi har skrivit detaljerade riktlinjer för förskrivning av preventivmedel och hur man hanterar biverkningar.

– En tredje sak är att vi i Norrbotten har infört abortmottagningar som handhas av barnmorskor, vi har fyra barnmorskor som är särskilt utbildade och arbetar med uppföljning. Målet är att de kvinnor som gör abort ska ha fungerande preventivmedel när de går hem. Vi vet att de kvinnor som blir oplanerat gravida har störst risk att bli oplanerat gravida igen.

Åke Berggren säger att han är ödmjuk inför siffrorna och orsakerna, också eftersom det än så länge rör relativt få.

– Det blir väl bra rubriker om man förenklar det, men vi vet att det handlar mycket om attityder över längre tid och det är väldigt komplext vad som påverkar människors beteende. Det är inte alltid helt självklart att en åtgärd leder till ett visst resultat.

Stefan Swärd är ordförande för pro life-organisationen Ja till livet och har doktorerat på svensk abortlag.

– Alla åtgärder som bidrar till att minska aborter är bra. Vikten av att förebygga aborter kan alla vara överens om, från den med liberal abortsyn till den strängaste abortmotståndare.

– Sedan är det förenklat att tro att bara genom att pumpa ut preventivmedel så löser vi frågan. Vi vill lyfta fram helhetssynen med respekt för livet och att hantera sin sexualitet ansvarsfullt.

Swärd lyfter fram att fria aborter slog igenom samtidigt som preventivmedel blev mer lättåtkomliga.

– Aborterna har legat kvar på väldigt höga nivåer i Sverige trots alla preventivmedel. Det visar hur mycket abort i första hand är en fråga om moral, livsstil och ansvarsfullt sexliv, säger han.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier