Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Gränslösa” evangelister belönas med stipendier

Evangelistfonden har nu offentliggjort vilka som är 2016 års stipendiater, och valet föll på en missionspionjär, en ”outtröttlig ungdomspastor” och en banbrytande organisation.

Nyheter · Publicerad 16:40, 5 okt 2016

Evangelistfonden grundades av predikanten Roger Larsson och man delar varje år ut stipendier till personer som på olika sätt arbetar för att sprida det kristna budskapet.

Årets hedersevangelist är Curt Johansson som är grundare av Trosgnistan mission som står bakom cirka 2 000 församlingar i Östafrika.

Årets evangelist är Ann-Sofi Rosqvist, sedan många år ungdomspastor i församlingen Arken i Kungsängen och tidigare missionär i Minsk i Vitryssland.

Stipendiet för årets organisation går till Global gemenskap, ett center som leds av Merzek Botros, pastor i den arabisktalande gruppen i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Centret står bakom sociala insatser för att hjälpa flyktingar och arbetar också för att nå dem med det kristna budskapet.

– Det generella är att de alla har något gränslöst över sig. Det kännetecknar alla tre att de rör sig över olika kulturer och generationer och har hittat en ton att förmedla evangeliet med både skärpa tydlighet, säger Andréas Andersson, ordförande i Evangelistfonden.

– Curt Johansson är en missionspionjär som grundat Trosgnistans mission och har haft ett långt liv i missionens tjänst och bott flera år i Kenya. Han har förblivit helhjärtad och brinnande hela tiden och under hans ledarskap har Trosgnistan vuxit. Han är dessutom lokal församlingspastor i Betel Runemo. Det är inte en enskild insats utan ett liv av mission som vi vill hedra.

Ann-Sofi Rosqvist har under många år arbetat som ungdomspastor i församlingen Arken, något som Andersson beskriver som både ovanligt och kännetecknande.

– Hon har tjänat troget i församlingen men också varit ute i mission och planterat en församling. Hon är en ledare med mycket energi, hon är karismatisk, har en skärpa och är medryckande. Hennes liv och tjänst är en bra förebild för en ny generation av evangelister i Sverige.

När det gäller Global gemenskap lyfter Andersson fram den viktiga roll man har för att inspirera till att se flyktingar som möjlighet och resurs och att nå människor med evangeliet.

– De har ju både arbetet riktat mot nysvenskar här med olika aktiviteter som språkundervisning och familjerådgivning. Men också medie- och tv-arbete som når miljontals araber varje månad. De har en strategisk roll för den tid som är nu i Sverige, att uppmärksamma kyrkans ansvar för flyktingsituationen.

Stipendiehögtiden äger rum i Immanuelskyrkan i Borlänge lördagen den 12 november då pristagarna också mottar stipendierna som består i 20 000 kronor vardera.

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...