Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Granskning: ”Hot” mot Tegnell var mest kritik

Medarbetare på Folkhälsomyndigheten (FHM) tvingas utstå alltmer hot och hat, enligt generaldirektör Johan Carlson.

Nättidsskriften Kvartal har begärt ut mejl som skickats till FHM och drar slutsatsen att de till största del innehåller saklig kritik snarare än hot och hat.

Nyheter · Publicerad 15:54, 15 mar 2021

I en intervju med nyhetsbyrån TT den 18 februari sade Johan Carlson att hot och hat riktat mot myndighetens medarbetare blivit alltmer vanligt förekommande.

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat, vi har medarbetare som har polisskydd, sade Johan Carlson i TT-intervjun.

Nättidsskriften Kvartals krönikör Ola Wong frågade sig vad FHM menar med ”hatkaraktär” och begärde ut mejl från FHM. Därefter har Kvartal låtit en säkerhetsanalytiker granska 87 mejl som påstås innehålla hot och hat, adresserade till Tegnell under december 2020.

Säkerhetsanalytikern, som av affärsintressen och kutym i branschen inte vill framträda med namn, menar att endast ett av de 87 mejlen till Tegnell möjligen kan betraktas som hotfullt. Omkring tio procent av mejlen kan kategoriseras under benämningen hat, enligt säkerhetsexperten. 80 procent av de granskade mejlen till Anders Tegnell klassar han som enskilda åsikter, även om vissa skulle kunna falla inom definitionen för otillåten påverkan.

– Jag hade nog förväntat mig en klart hårdare ton och att det skulle finnas fler mejl som i varje fall balanserade till olaga hot. Men man ska komma ihåg att arbetsgivaren även har ett ansvar för att hantera den upplevda hotbild de anställda upplever, inte bara den reella, säger säkerhetsanalytikern till Kvartal.

Ola Wong undrar retoriskt i sin krönika om det är hat att ifrågasätta kompetensen hos FHM:s ledning eller kräva deras avgång. Wong menar snarare att det är sunt att vilja stötta framgångsrika ledare och byta ut dem som kommer med bortförklaringar och felprognoser.

”I mejlen hittar jag förvisso en hel del ilska och påhopp. Hat är visserligen inte olagligt men kan vara jobbigt och skrämmande för den som utsätts för det. Andra mejl är förvirrade, eller förtvivlade. Men det jag mest slås av är hur resonerande i tonen många är”, skriver han.

Ola Wong betonar att hat tär på det offentliga samtalet och uttrycker förståelse för att FHM:s ledning upplever utsatthet, men menar att det finns olika sidor av myntet.

”Hatkortet kan också vara ett bekvämt sätt att tysta maktkritik och få forskare och medborgare att utöva självcensur. Och då börjar vi röra oss mot farliga vatten”, skriver Wong.

Världen idag hör av sig till Folk­hälso­myndigheten för att höra hur de ser på uppgifterna i Wongs granskning, och får svar i form av en mejlkommentar. Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, skriver att de mejl som omnämns i TT-artikeln inte endast handlar om kritik.

– Dödshot har utretts av polis och flera allvarliga incidenter har inträffat, men vi kommenterar inte detta i detalj, skriver han.

I mejlen hittar jag förvisso en hel del ilska och påhopp. ... Men det jag mest slås av är hur resonerande i tonen många är.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10