Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Gränna får ny konferens om att bygga kyrka på småorter

Kyrka i småstaden heter en ny konferens som hålls i Gränna den 26-28 januari. Målgruppen är församlingar på mindre orter och arrangör är Gränna Pingst, en kyrka som på tio år vuxit från en liten spillra till en växande församling med stor lokal betydelse.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 dec 2017

En fjärdedel av Sveriges invånare bor på orter med färre än 10 000 invånare, orter som ofta präglas av stor utflyttning och problem.

– Detta är något som även kan skapa modlöshet i församlingen, säger Lena Johansson som är projektansvarig för den nya konferensen i Gränna.

Dit inbjuder man troende människor som vill vara med och bryta dödläget.

– Vi vänder oss till dem som vill ta ansvar för sin ort, säger Lena Johansson.

En förhoppning är att den resa som Gränna pingstförsamling fått göra ska smitta av sig. För tio år sedan hade församlingen 17 medlemmar på gudstjänsterna och en medelålder på 72 år. Nu är antalet gudstjänstdeltagare uppåt 100 stycken och medlemmarna är spridda i alla åldrar.

Inför konferensens första samling, fredag den 26 januari, uppmuntras deltagarna att ta med sig något karaktäristiskt från sin egen ort.

– Det kan vara mat eller något annat som är kännetecknande för orten. Hade det varit vi i Gränna så hade vi exempelvis tagit med oss en polkagris, säger Lena Johansson och skrattar lite.

På detta sätt vill man försöka fastställa olika orters identitet och samtidigt försöka mejsla fram vilket mandat de troende fått för sina respektive orter, förklarar Lena Johansson.

– Vi vill tillsammans göra det som står i Bibeln, att söka vår stads bästa.

Bland talarna finns välkända medlemmar i Gränna pingstförsamling som Marina Andersson, barnledare, samt förre KD-ledaren Alf Svensson.

– Vi kommer att prata om allt ifrån hur man bygger tillit och förtroende och hur man bygger ett annorlunda och inkluderande barnarbete till profetisk samhällsanalys, strategisk bön och kreativitet.

Bland helgens talare finns också pastor Niklas Hallman som har lett Gränna-församlingen under de tio åren av dynamisk utveckling. Han hoppas att den resa man fått göra i Gränna ska bli en inspiration och hjälp för andra.

– Trots att vi fortfarande har många behov i Gränna så önskar vi se ett skifte där vi ännu tydligare kan vända oss utåt och ta ansvar för nationen tillsammans med många andra. För oss är den här konferensen ett naturligt steg i den riktningen.

Vi vänder oss till dem som vill ta ansvar för sin ort.

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Rekordmånga kvinnor är föreståndare inom Pingst

Fördubbling. Allt fler föreståndare inom Pingst är kvinnor. Sedan 2014 har andelen kvinnor bland föreståndarna... lördag 28/11 19:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...