Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Socialförvaltningen i Göteborg hade bokat in den muslimske salafisten Ramsis ”Moosa” Assal som talare på ett samtal om psykisk ohälsa. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs stad bjöd in salafist till event om psykisk ohälsa

Den muslimske predikanten Ramsis ”Moosa” Assal, som bland annat kopplat ihop psykisk ohälsa med avsaknad av muslimsk bön, var inbjuden att tala vid Göteborgs socialförvaltnings heldag om psykisk ohälsa. Efter kritik avbokades hans medverkan – något som lett till att dagen ställts in.

Nyheter · Publicerad 09:30, 4 okt 2022

Salafisten Ramsis ”Moosa” Assal, känd som ”Medinastudenten” med närmare 100 000 följare i sociala medier, sägs ha fått flera kända rappare att hoppa av musiklivet och dra sig undan till muslimsk religionsutövning.

Assal var inbokad som talare på ett seminarium som kommunen avsåg att arrangera om psykisk ohälsa.

– Han är inbjuden som ungdomsarbetare som arbetar mycket med unga killar, är mot machokultur, han lyfter vikten av att våga öppna upp sig och att prata om psykisk hälsa. Det kan bli ett bra samtal. Han ska inte tala om religion, sade Jessica Ahrnberg, enhetschef för Unga mötesplatser Öster vid Göteborgs stad, i en intervju med webbsidan Doku.

Uppgifterna om Ramsis Assals medverkan väckte både uppståndelse och kritik.

Nu uppger SVT Väst att socialförvaltningen i Göteborg, med kort varsel, bokat av Assals medverkan.

– Vi har pratat med hans nuvarande arbetsgivare och fått goda referenser men sedan också med de vi brukar samarbeta med och då framträder en mer motsägelsefull bild, säger Ing-Marie Larsson, socialchef område Nordost i Göteborg, till SVT Väst.

Ramsis Assal har en bakgrund som student på det ultrakonservativa islamiska universitetet i Medina, Saudiarabien. Han har vid olika tillfällen gjort kopplingar mellan psykisk ohälsa och avsaknad av utövning av islam.

Doku uppger att Assal i ett poddsamtal sagt att den som inte dyrkar Allah inte uppfyller meningen med att finnas. På Tiktok uppges han regelbundet besvara frågor från unga muslimer och ska exempelvis ha uttryckt att ”slöjan är obligatorisk” samt ”att en muslim aldrig får skämta om islam”.

Men trots dessa avslöjanden håller långt ifrån alla kommunanställda i Göteborg med om beslutet att avboka Ramsis Assals planerade medverkan. Några ansvariga blev så besvikna att de ställde in hela arrangemanget.

– Det finns inget som visar att han [Assal] har odemokratiska värderingar, påstår fritidsledaren Mohammed Ali i en intervju med SVT Väst.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10