Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Göran Persson riktade kritik mot regeringens Israelpolitik

Forne statsministern Göran Persson (S) riktade subtil kritik mot regeringens Israelpolitik då han intervjuades i TV4. – Under min tid [erkändes inte Palestina] och det var inte en fråga som var inaktuell, sade Persson.

Nyheter · Publicerad 16:32, 28 jan 2019

1997 tog socialdemokratiske statsministern Göran Persson initiativ till en informationskampanj om Förintelsen, vilket bland annat resulterade i att boken ”Om detta må ni berätta” delades ut till skolelever och hushåll. Detta var något som uppmärksammades då Göran Persson intervjuades av TV4:s Nyhetsmorgon i samband med Förintelsens minnesdag i söndags.

– Då var det okunnigheten som jag upprördes över. I dag är det aggressiviteten – det farliga i att det finns folk som kan säga att judar är mindre värda och att det var rätt att utrota dem, sade han.

På vilket sätt bör man, i Sverige, lyfta de här frågorna? frågade programledaren Anders Pihlblad.

– Man bör berätta vad som har hänt. Och sedan bör man påminna om att ofta börjar det med judar, sedan är det andra grupper man ger sig på, sade Persson.

– Om inte vi orkar hålla de här rågångarna klara, så kommer Sverige som nation att förlora, fortsatte han.

Anders Pihlblad sade att han upplevde att Perssons initiativ bidrog till att Sveriges relation med Israel förbättrades, vilket Persson höll med om. Därefter påpekade Pihlblad att relationen mellan Sverige och Israel de senaste åren har blivit ”minst sagt frostig”.

– Jag tycker det är sorgligt. Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati, sade Persson.

Han påpekade därefter att han inte försvarar allt som den israeliska regeringen gör, men menade att den bäst formulerade kritiken mot Netanyahu-regimen finns bland judiska grupper i Israel.

– Det är det som utmärker det judiska samhället: Vitaliteten, demokratin, öppenheten, sade Göran Persson.

Vilka fel den nuvarande regeringen skulle ha gjort, ville han inte ge något rakt svar på, men då Anders Pihlblad frågade om Persson anser att det var fel av regeringen att erkänna Palestina som stat, gav Persson ett subtilt svar.

– Under min tid skedde det inte. Och det var inte en fråga som var inaktuell på något sätt, sade Persson.

I intervjun frågades Göran Persson även ut om dagens politiska läge, framtiden och sin nuvarande roll som bonde.

Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...