Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Att två personer som ifrågasatte Googles ideologi har fått sparken från företaget väcker frågor om huruvida nätjätten är öppet för oliktänkande. Foto: Jeff Chiu TT/AP

Google anklagas för att vara ”dogmatisk sekt”

Stora nätbolag som Google, Facebook och Twitter har monopol på vår tids offentlighet. Det skriver Adam Cwejman i en ledare i Göteborgs-Posten. Googles avskedanden av oliktänkande visar att företaget har utvecklats till en dogmatisk sekt, menar han.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 okt 2021

Nyligen fick programmeraren Taras Kobernyk sparken från Googles Zürichkontor. Orsaken var, enligt honom själv, att han ifrågasatte bolagets sätt att driva ideologiska frågor.

Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, tar upp Kobernyks fall i en ledare. Han nämner Robin DiAngelos bok ”White fragility” som enligt Kobernyk ska vara flitigt använd av Google.

”I boken drivs tesen att om man är vit så är man per definition rasist. Tror man något annat så bevisar man tesen om sin 'vita sårbarhet' och är därför rasist ändå”, skriver Cwejman.

Kobernyk undrade bland annat hur en sådan radikal identitetspolitik skulle kunna minska rasismen i samhället och inom företaget, eller vara ett bra sätt att förstå vår samtid. Han skrev ner sina frågor till Google i ett dokument, som inte uppskattades av arbetsgivaren.

Men enligt Google var det inte dokumentet som var orsaken till avskedandet, utan flera exempel på ”antagonistiskt och störande beteende på arbetsplatsen”, rapporterar Fox news.

I sin ledartext i GP nämner Adam Cwejman även programmeraren James Damore, som för några år sedan blev av med sitt jobb på Google sedan han kommenterat en intern utbildning om jämställdhet och mångfald på ett sätt som inte ska ha uppskattats av bolaget.

Enligt en artikel i The Guardian avskedades Damore efter att han argumenterat för att män är mer psykologiskt lämpade att arbeta med teknologi än vad kvinnor är. I ett dokument skrev Damore att könsskillnader är en orsak till att en majoritet av Google-ingenjörer är män.

Google avskedade Damore för att de ansåg att han ”utvecklat skadliga könsstereotyper”, skriver The Guardian.

Dessa avskedanden visar att Google inte bara är en av vår tids stora makthavare, företaget har även utvecklats till ”en dogmatisk sekt som utesluter oliktänkande”, menar Cwejman.

”Stora techbolag som Google, Facebook och Twitter befinner sig i en position som inga andra företag, historiskt eller nu existerande, innehaft tidigare: Som monopolister av vår tids offentlighet”, fortsätter han.

”Vi har att göra med bolag vars inflytande över våra liv vi inte kan välja bort och vars ideologiska agenda kommer påverka våra samhällen för lång tid framöver.”

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00