Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Glädje, värme och gemenskap på Lappis

Juni har gått över till juli och norra Sveriges största kristna konferens är tillbaka. Hit lockas varje år cirka 10 000 besökare. Årets upplaga ser inte ut att bli något undantag.

Nyheter · Publicerad 08:38, 5 jul 2018

Den årligen återkommande Lapplandsveckan, även kal­lad Lappis, har dragit i gång och pågår mellan 1–8 juli i den lilla byn Husbondliden norr om Lycksele. Till den alltmer populära sommarkonferensen, som är inne på sitt 99:e år, kommer människor i alla åldrar från olika delar av Sverige med sina husvagnar, husbilar och sina tält, för att dela gemenskap och prisa Herren.

Lapplandsveckan drivs av pingströrelsen och startade 1919 med en inbjudan från Betania­församlingen i Hus­bond­liden till att delta i en bibelstudievecka i nyss nämnda by. Allt sedan dess har konferensen vuxit och är i dag norra Sveriges största kristna konferens.

Enligt Jörgen Fahlstedt, ordförande i Föreningen Lapplandsveckan, som arrangerar veckan, beror populariteten huvudsakligen på två faktorer:

– Kombinationen av social gemenskap, mötet med varandra, och Guds närvaro, tror jag är anledningen till att Lapplandsveckan är så populär som den är.

Och det är just den sociala gemenskapen som slår mig när jag tidigt på måndagsmorgonen äntrar Lappisområdet. Folk hälsar hjärtligt på varandra och utbyter gärna några ord under promenadsträckan från sina boenden till duschen och toaletten. Tälten står som vanligt där de brukar stå. Det är i det största tältet, logiskt kallat Stora tältet, som dagen börjar med bön. Man samlas för att be tillsammans inför den dag som ligger framför.

Morgontröttheten är inget man märker av i första taget. Stämningen är på topp redan under de tidiga morgontimmarna. Som en skänk från ovan skiner den varma sommarsolen över det hav av tält och husvagnar som står utplacerade på området och på båda sidor av den väg som delar Husbondliden. Vädret kan inte bli bättre för en dag fylld med intressanta seminarier och spännande aktiviteter.

Efter morgonbönen blev det lovsång och därefter bibelstudium. Dagens bibelstudium stod Lena Pommer från Malmö för och temat var ”I mötet med Jesus”, där kapitlet om den samariska kvinnans möte med Jesus låg till grund för samtalet.

Lena har tidigare varit verksam utomlands som missionsarbetare och ska härnäst flytta till Cypern tillsammans med sin familj för att arbeta som kursföreståndare för den internationella bibelskolan Equip som ska starta till hösten.

Hon passar efteråt på att berömma den del av Sverige som hon under denna vecka besöker.

– Om det är några som varit duktiga på att skicka ungdomar till den bibelskola vi nu ska starta på Cypern så är det Norrland.

När jag spatserar omkring på området hamnar jag ibland i samtal med människor som berättar vad just Lapplandsveckan betyder för dom. Det är märkbart hos många att det finns en djupt rotad kärlek och nostalgi.

Man behöver inte gå hungrig när man befinner sig på Lapplandsveckan. Här säljs hamburgare och korv med bröd i ett skjul, och inne i matsalen serveras frukost, lunch och middag. I kiosken ”Lappisboa” kan man köpa bröd, mejerivaror, pålägg, godis och glass.

När magarna är mättade är det dags för eftermiddagens seminarier, som bland annat människors relation till sociala medier och våld i nära relationer. Två ämnen som är aktuella och viktiga att belysa och samtala kring.

Josef Häggblad, pastor och föreståndare i Kristinehamn, delade med sig av sina tankar kring hur sociala medier påverkar oss.

– Gud själv vill hjälpa oss att visa och vara införstådda med vad han vill och hur vi kan förhålla oss till de medier vi rör oss kring.

Josef utvecklar sitt resonemang med att vi som kristna har ett ansvar för hur vi beter oss och hur vi uttrycker oss på sociala medier.

Anders Karlsson samtalade kring våld i nära relationer och tog upp olika former av våld som påverkar oss och som skadar oss. En våldsterm som var ny för mig, och som man kanske inte hör talas om, är ekonomiskt och materiellt våld. Det handlar om någons utnyttjande av ens privatekonomi, vars konsekvens blir skuldsatthet och att inte ha kontroll över sin ekonomi.

Anders tog också upp en annan våldsform som är intressant ur ett andligt perspektiv; andligt våld. Andligt våld innebär att bli tvingad till att delta i religiösa sammanhang mot sin egen vilja, eller att inte få delta i religiösa sammanhang. Andligt våld kan också handla om att vi som kristna använder andliga argument för att utöva makt över andra människor.

Några av de aktiviteter som erbjuds under Lapplandsveckan är olika former av workshops. Några workshops handlar om att gå djupare in på olika ämnen, medan andra workshops är mer åt det praktiska hållet, som exempelvis fotografering och att tillverka sin personliga smörkniv.

Dagen lider mot sitt slut. Värmen gör sig fortfarande gällande. Svetten rinner längs mitt ansikte och jag har fler myggbett på kroppen än när jag kom. Men jag lämnar Lapplandsveckan fylld med frid och förväntan och ser redan fram emot nästa besök. För veckan har bara börjat. Kalendern är fullspäckad med fler seminarier och aktiviteter. Under veckan kommer dessutom flera talare att gästa konferensen, bland andra pingstpastorn och författaren Daniel Alm, och musikern och evangelisten Sebastian Stakset.

Lappis 2018 har med andra ord alla förutsättningar för att bli en vecka väl värd att minnas.

Kombinationen av social gemenskap, mötet med varandra, och Guds närvaro tror jag är anledningen till att Lapplands-veckan är så populär som den är.

Lapplandsveckan

Datum: 1–8 juli

Talare: Lena Pommer, Stefan Sigfrids, Egil Svartdahl, Daniel Alm, Sebastian Stakset och ett antal lokala Norrlandsförkunnare.

Musikgäst: Frank Ådahl

Hemsida: lappis.se

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...