Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Glädje när 500 döptes vid jubileum i Ukraina

Baptister, pingstvänner och ortodoxer har den senaste veckan firat 1030-årsjubileet av Kievs kristnande. En del i firandet var att 500 personer döptes i söndags. Dopet hölls som en stor offentlig glädjefest vid floden Dnerp i centrala Kiev.

Nyheter · Publicerad 11:25, 25 jul 2018

Dopförrättningen inleddes med en utomhusgudstjänst vid flod­stranden under ledning av Jurij Kulakevitj. Över 3 000 personer hade samlats och högtiden inramades av symfoniorkester, körsång och blåsorkester. För att alla skulle kunna se hade man satt upp storbildsskärmar.

Ukrainsk tv var på plats och intervjuade dopkandidater som väntade på att gå ned i vattnet. Själva dopet tog en timme och förrättades av 50 pastorer. Efteråt fortsatte gudstjänsterna i Kievs olika kyrkor där de nydöpta fick diplom, blommor och förbön.

Missionspastor Rauli Lehtonen från Stockholm medverkade på uppföljnings­mötet i Pingstkyrkan Favor.

– Just nu känns det som om väckelsen i Ukraina kulminerar. Frågan är om församlingarna växer så här starkt någon annanstans i Europa för tillfället. Man känner en puls av entusiasm av sällan skådat slag, säger han och berättar vidare att 4 000 ungdomar i förra veckan samlades till ungdomskonferens.

– Många vill ge sitt liv för missionens sak. Över 400 ukrainska missionärer arbetar redan utomlands. Nästa vecka ansluter ytterligare 30 ungdomar till missionskursen som ordnas av Kievs Bibelinstitut och Filadelfia Stockholm. Många av dem vill åka ut som missionärer till forna Jugoslavien, Spanien, Ryssland och Kina, säger Lehtonen.

Bakom väckelsen ligger ett trosvisst beslut från Ukrainska Pingstunionen om att plantera 400 nya församlingar mellan 2016 och 2020. Pingstledaren Michail Panotjko talade vid stranden i samband med dopet, och han är förhoppningsfull inför framtiden.

– Vi har inbjudit alla kristna att delta i jubiléet av det första kristna dopet i Kiev-Rus, som skedde år 988 vid floden Dnepr. Vi vill inte missa denna historiska händelse, som vi hoppas ska påverka den andliga utvecklingen positivt i vårt land, säger han.

– Under 2017 grundade vi över 80 nya församlingar. Det här året har tillväxten fortsatt i samma takt. Dopet av 500 nya kristna är en händelse som vi i första hand vill ge Gud äran för, avslutar Panotjko.

Många spekulationer om Bibelns Antikrist

Ledare Ett politiskt system Bibeln talar om Antikrist, den store motståndaren till Kristus. Uppenbarelseboken ger antydningar om en världsstat som ska uppstå och som ska ledas...

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...