Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Glädje när 500 döptes vid jubileum i Ukraina

Baptister, pingstvänner och ortodoxer har den senaste veckan firat 1030-årsjubileet av Kievs kristnande. En del i firandet var att 500 personer döptes i söndags. Dopet hölls som en stor offentlig glädjefest vid floden Dnerp i centrala Kiev.

Nyheter · Publicerad 11:25, 25 jul 2018

Dopförrättningen inleddes med en utomhusgudstjänst vid flod­stranden under ledning av Jurij Kulakevitj. Över 3 000 personer hade samlats och högtiden inramades av symfoniorkester, körsång och blåsorkester. För att alla skulle kunna se hade man satt upp storbildsskärmar.

Ukrainsk tv var på plats och intervjuade dopkandidater som väntade på att gå ned i vattnet. Själva dopet tog en timme och förrättades av 50 pastorer. Efteråt fortsatte gudstjänsterna i Kievs olika kyrkor där de nydöpta fick diplom, blommor och förbön.

Missionspastor Rauli Lehtonen från Stockholm medverkade på uppföljnings­mötet i Pingstkyrkan Favor.

– Just nu känns det som om väckelsen i Ukraina kulminerar. Frågan är om församlingarna växer så här starkt någon annanstans i Europa för tillfället. Man känner en puls av entusiasm av sällan skådat slag, säger han och berättar vidare att 4 000 ungdomar i förra veckan samlades till ungdomskonferens.

– Många vill ge sitt liv för missionens sak. Över 400 ukrainska missionärer arbetar redan utomlands. Nästa vecka ansluter ytterligare 30 ungdomar till missionskursen som ordnas av Kievs Bibelinstitut och Filadelfia Stockholm. Många av dem vill åka ut som missionärer till forna Jugoslavien, Spanien, Ryssland och Kina, säger Lehtonen.

Bakom väckelsen ligger ett trosvisst beslut från Ukrainska Pingstunionen om att plantera 400 nya församlingar mellan 2016 och 2020. Pingstledaren Michail Panotjko talade vid stranden i samband med dopet, och han är förhoppningsfull inför framtiden.

– Vi har inbjudit alla kristna att delta i jubiléet av det första kristna dopet i Kiev-Rus, som skedde år 988 vid floden Dnepr. Vi vill inte missa denna historiska händelse, som vi hoppas ska påverka den andliga utvecklingen positivt i vårt land, säger han.

– Under 2017 grundade vi över 80 nya församlingar. Det här året har tillväxten fortsatt i samma takt. Dopet av 500 nya kristna är en händelse som vi i första hand vill ge Gud äran för, avslutar Panotjko.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...