Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Wolfprint

Gipsfigur av ofödda barn väcker debatt

En ny typ av ultraljud där man får ta med sig en liten gipsfigur av barnet hem reser nya frågor om det ofödda barnets värde och om abort.- Jag har inget emot verkligheten, säger Ingrid Karlsson, grundare av Livlinan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 apr 2015

Det är ett företag i Estland som med hjälp av 3D-teknik börjat erbjuda ultraljud där resultatet inte blir ett foto eller en video utan en liten gipsfigur av det ofödda barnet att ta med sig hem.

När Washington Post berättade om den nya tjänsten menade man att den kan komma att påverka abortdebatten.

- Vi har funderat mycket på vad det betyder om det händer något med det ofödda barnet, om det blir ett missfall, säger Timmu Tõke, chef på Wolfprint 3D, till Yle.fi.

Han påpekar samtidigt att största delen av figurerna görs under andra halvan av graviditeten "då olyckor är ovanliga".

- Jag får hålla figuren i handen och röra den redan innan födseln. Jag såg en bild av figuren i media och blev intresserad, det känns inte alls skrämmande, säger gravida Kadi till Yle om tjänsten.

När Dagens Nyheter nyligen skrev om den nya tekniken frågade man lobbyorganisationen Rfsu om man tror att tekniken kan påverka abortdebatten.

– Det kan det göra om tekniken blir ett sätt för abortmotståndare att försvåra för kvinnor som vill genomgå en abort, blev svaret från Ingrid Frisk, sakkunnig på organisationen.
Hon menar att det problematiska är om man försöker göra det plågsamt för kvinnor som vill göra abort.

Ingrid Karlsson har ett arbetsliv som barnmorska bakom sig och är grundare av Livlinan som hjälper kvinnor
"som överväger att göra abort eller som har gjort abort".

Hon ser istället 3D-figurerna som ett intressant initiativ och tycker att kritikernas resonemang är konstigt.
- Det blir ju märkligt om man ska undanhålla människor verkligheten, är man rädd att de ska se och förstå vad det handlar om? säger hon.

Ingrid Karlsson tycker att det är viktigt att hjälpa den som är gravid fram till ett beslut som man kan leva med.
- Man behöver tänka längre än just för ögonblicket. Jag har inget emot verkligheten, att man visar upp den. Sakkunskap skadar inte.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...