Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Ryska värnpliktiga kan ha väckts mitt i natten för att vara med på den oannonserade övningen. Foto: Dmitry Lovetsky, TT

Gigantisk rysk militärövning: "Skickar signal"

Det finns de som spekulerar i att mer än två miljoner man var inblandade i Rysslands nyligen genomförda nio dagar långa överraskningsövning. Men det är svårt att veta säkert. När Ryssland genomför en militärövning är det mycket som är hemligt. En sak står i alla fall klar: den här övningen skiljde sig från tidigare övningar.

Nyheter · Publicerad 14:47, 27 jun 2016

"Anaconda-16", det var namnet på den Natoövning som i början av juni genomfördes i Polen. Enligt TT var det 31 000 soldater från 24 Natoländer och före detta Sovjetstater som under tio dagar övande för att "kontrollera alliansens förmåga att försvara sin östra flank" – ett uttalande från Polens försvarsminister. Bland länderna som deltog fanns USA, Storbritannien och Polen – men även Sverige.

En bit in i Natoövningen, närmare bestämt den 14 juni, satte Ryssland igång med en militärövning. Ett sammanträffande? Knappast, om man frågar Rysslandkännaren och den före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

– När det sker en Natoövning sker det också en rysk övning, säger han.

Enligt flera källor ska Natoövningen ha irriterat Ryssland.

Ryssland meddelade själva öppet på sitt försvars hemsida att övningen ägde rum, och att den satts igång på order av självaste Putin, men några exakta uppgifter om övningen gav de inte.

Det framgår i vilket fall att övningen var en oannonserad beredskapsövning med fokus på mobilisering.

– Det är första gången som jag har sett att mobilisering har varit i fokus, säger Jörgen Elfving.

Något annat som varit speciellt är att reservförband inkallats – det vill säga värnpliktig, äldre personal. Enligt tidningen Expressen och flera bloggar består denna reservstyrka av två miljoner man, medan den stående armén består av över 750 000 man. Övningen skulle man andra ord ha kunnat inkludera 2 750 000 man.

Jörgen Elfving vill dock inte spekulera i några siffror. Men han nämner att det verkar som om sambandsförbanden i denna övning har fått gå ut i fält – vilket är ovanligt. Han nämner även att finns osäkra källor som uppger att det ska ha varit artilleriskjutning i övningen.

– Något annat som är lite udda med den här övningen är att det skrivits väldigt lite om den. Det har knappt varit någon mediebevakning, säger han.

Varför tror du att den här övningen är udda?

– Det är svårt att sätta fingret på. Möjligen har man sett att tiden nu är mogen för att pröva mobilisering i större skala. Tidigare har mobilisering bara skett i begränsad omfattning, säger Jörgen Elfving.

– Sedan kan det också vara så att det här är en förberedelseövning inför den stora övning som kommer äga rum i september, fortsätter han.

Vad innebär övningen?

– Själva övningen i sig innebär egentligen ingenting. Det är mer resultatet av övningen som är viktigt. Fungerar mobiliseringen som man tänkt sig? Ryssland har i dag egentligen ingen mobiliseringspotential. Om man ser att det här fungerar igen har man en styrka som man inte har sett på flera år, säger Jörgen Elfving.

Lars Gyllenhaal, som är författare och försvarsbloggare, menar att övningen ingår i Rysslands sätt att kommunicera med omvälden.

– Håller man en stor övning skickar man en signal. Det som skiljer de ryska övningarna från våra är att de ryska övningarna är oanmälda. Det är för att motståndaren ska bli lite mer skakis. Man vill hålla oss på halster, säger han.

Vad vill Ryssland?

– Man vill räknas som en av de två starkaste staterna i världen, säger Lars Gyllenhaal.

– Man kan ju också se det här i ljuset av att vi ju har ett förestående Natotoppmöte. Att man gör den här mobiliseringen, och tonar ner den, kan vara ett sätt att visa "Nato, vi gör som vanligt", säger Jörgen Elfving.

Vad innebär det att en övning är oannonserad?

– Normalt sett vid en överraskande inledd övning sätts den igång som en blixt från en klar himmel. Men för de högre befälen kommer den knappast som någon överraskning. Däremot för den enskilde, säger Jörgen Elfving och ger ett exempel:

Vid övningen Zapad 2013 kallade man in folk "över en kam". En lokförare kallades in så fort under natten att det inte var tal om att köra det tåg han skulle köra på morgonen, och den som hade bokat en utlandsresa fick vackert ställa in den.

Nu tror dock Jörgen att ryssarna inte blir lika överraskade av överraskningsmomentet längre. Sedan några år tillbaka har man nämligen haft flera överraskningsövningar.

– Blir man väckt mitt i natten är det inte lika dramatiskt som det var 2013, säger han.

Hur märks övningen i det ryska samhället?

– Jag tror att den här övningen märks väldigt lite. Det kan vara så att man ser lite militärfordon på gatorna, och ser en del tv-inslag om den, säger Jörgen Elfving.

Övningen avslutades den 22 juni. ​​

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

Ivo fick in 3 000 anmälningar – ser allvarliga brister

Corona. Sedan mitten av mars har Ivo fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg. Myndigheten... fredag 29/5 16:38

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...