Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En vårdavdelning på ett sjukhus i Belgien som, liksom Nederländerna, tillämpar dödshjälp. Foto: Yves Logghe, AP, TT

Gift par fick legal dödshjälp

Även i Nederländerna, där dödshjälp är tillåtet, är det ovanligt att gifta par får hjälp att dö samtidigt. Så skedde dock i somras sedan en kvinna, som inte velat hamna på ett vårdhem när den svårt sjuke maken dog, diagnosticerats med demens.

Nyheter · Publicerad 14:00, 1 sep 2017

Organisationen Respekt skriver om fallet, som handlar om det 91-åriga paret Nic och Trees Elderhorst. Den 7 juli avled de med hjälp av dödshjälp i sin hemstad Didham, efter en sex månader lång byråkratisk process.

Nic Elderhorst hade drabbats av en stroke 2012, med nedsatt rörlighet och olika svåra hälsoproblem som följd. Därefter började även hustruns rörlighet och minne försämras, skriver Respekt.

Trots att barn, vänner och grannar hjälpte till, blev det svårt att vårda maken. Dessutom ökade kvinnans oro över att behöva flytta till ett vårdhem när maken skulle dö. Därför ansökte paret, i samarbete med sina barn, om dödshjälp.

Det är ovanligt att ett gift par kvalificerar sig för dödshjälp enligt lagen. I detta fallet kunde det göras sedan en läkare förklarat att Trees Elderhorst drabbats av vaskulär demens.

Parets ansökan beviljades av Levenseindekliniek, som startades 2012 av den nederländska organisationen Rätten till en värdig död. Enligt sin hemsida är kliniken specialiserad på "de patienter vilkas ansökningar om assisterat självmord nästan alltid nekas [av andra läkare]: psykiatripatienter, dementa eller patienter med icke-dödliga sjukdomar", skriver Respekt.

Parets ansökan beviljades av Levensein- dekliniek, som startades 2012 av den nederländska organisationen Rätten till en värdig död.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...