Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ger röst till Iraks förföljda kristna

Nyheter · Publicerad 09:48, 1 aug 2008
Ger röst till Iraks förföljda kristnaJust nu ser han som sitt viktigaste uppdrag att berätta om hur de kristna i Irak förtrycks, förföljs, våldtas och mördas.
Han berättar exempelvis om en tolvåring som ser sin pappas huvud huggas av och hoppar ut ur en ruta för att rädda sig själv.
– Jag träffade pojken på en gata där han tiggde. Han hade stora skador i ansiktet. Sådant sätter avtryck, säger journalisten och människorättskämpen Nuri Kino.


Han har nominerats fem gånger till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden och vunnit tre. Hans många och omfattande avslöjande reportage genljuder över hela världen. Han har flera gånger hotats till livet men ser det som en del av sitt arbete. Periodvis skriver han dygnet runt och undrar om han ska orka. Så mycket att ta tag i, så lite tid.
Själv beskriver Nuri Kino sig själv som ihärdig och en "ganska kul snubbe" som vägrar att placeras i ett fack.
– Jag är inte bara svensk, kristen, assyrier eller journalist. Jag är en människa. Jag är den jag är. Ingen kan stoppa mig i ett fack och det tycker jag om.

Nuri Kinos alster dyker upp lite överallt i svensk och internationell media. Han ligger bakom välkända avslöjanden, som de falska irakiska passen som bland annat utfärdades av irakiska ambassaden i Stockholm samt riksnyheten om hur försäkringskassans läkare bedömer sjukskrivna. Men hans kanske allra viktigaste uppdrag är att berätta om ett helt folkslag som förtrycks, förföljs, våldtas och mördas.
Rapporten By God, sex dagar i Amman som handlar om assyriernas öde i och utanför Irak är skakande. Det är en rapport om en del av Irakkriget som inte uppmärksammas. Den delen av kriget som handlar om de kristna. Nuri Kino berättar om den resa han gjorde till Jordanien för att skriva artiklar till en hemsida och som sedan blev en världsangelägenhet.
– Meningen var att jag skulle resa dit för att tala med flyktingar och skriva för en stiftelses hemsida. Men när jag kom hem efter resan kände jag att jag var tvungen att göra något mer. Jag låste in mig i mitt sovrum i mer eller mindre tre dagar och skrev. Om hur de levde, kände och mådde. Jag hade ingen aning om vad det skulle leda till.

Nuri Kinos rapport översattes till engelska och nådde på oväntade sätt den amerikanska kongressen. Det ledde bland annat till att en kommunpolitiker från Södertälje fick åka och tala till kongressen om att ta emot flyktingar från Irak. Representanter för den amerikanska kongressen kom dessutom till Södertälje och åkte till Jordanien för att lära mer.
– By God översattes till sju olika språk och började leva ett eget liv, berättar Nuri Kino.
– Den var i nätform först och skickades runt till folk över hela världen, men flera ville ha den i bokform och jag gav då ut den i pocket. Jag vill aldrig kapitalisera på misär och därför har de pengarna oavkortat gått till bistånd i Syrien och Jordanien. Boken har fått oanade proportioner, det är svårt att ta in allt.
För Nuri Kino är spridningen av hans material viktigt men inte det viktigaste. Det som betyder allra mest är att få ge röst åt dem som inte har en.
– Under min senaste resa till Jordanien, träffade jag pappan i en familj som råkat mycket illa ut. Han sprang fram till mig och kunde inte sluta krama mig. För flyktingarna har detta inneburit att bland annat skolor har öppnats men framför allt, att deras röst blev hörd.

Nuri Kino glädjer sig över att se att det faktiskt går att göra en skillnad. Men det är inte alltid det känns roligt eller lätt.
– Jag kan inte säga att jag inte har lidit av att se den stora konspirationen där allt bottnar i pengar. Där till exempel en tolvåring ser sin pappas huvud huggas av och hoppar ut ur en ruta för att rädda sig själv. Jag träffade pojken på en gata där han tiggde. Han hade stora skador i ansiktet. Sådant sätter avtryck.
Nuri Kino har många gånger legat sömnlös och önskat att han kunde göra mer. Bara i hans egen lägenhet har han just nu en pärm med 42 svenska asylärenden, alla i akut behov av hjälp.
– 39 av dem är ickemuslimer, tre är muslimska kvinnor. Dessa människor har blivit förföljda, stympade och misshandlade på grund av sin kristna tro. Allt detta tror Migrationsverket på, men menar att den irakiska staten har möjlighet att skydda dem. Vem ska skydda en kristen kvinna? Hur kan man fungera som människa när man skickar tillbaka en sådan person? Då måste man ha civilkurage att säga att man inte tänker skriva under på det.
Och mod att stå upp för människor som är utsatta har Nuri Kino definitivt. Han orkar tack vare sin kristna tro menar han.
– Det har många gånger varit obehagligt men det är en del av jobbet. Jag tror att jag har en helt annan styrka än de flesta sekulära journalister. Precis som sekulära journalister som är ute efter scoopet, spridningen och pengarna så behöver jag också det eftersom jag är frilansjournalist. Men för mig är det allra viktigaste förändringen och att jag inte förråder sanningen. Mina dagar brukar börja med att jag säger till Gud; okej då kör vi, gör vad du vill.

Felicia Svaeren
redaktionen@varldenidag.se

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...