Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Genus och Brexit böneämnen när EU-bedjare möttes

Antisemitism, genusexperiment och flyktingströmmar. Det var några av böneämnena när nätverket European Union of Prayers (Euop) möttes i EU:s ordförandeland Österrike.

Nyheter · Publicerad 18:00, 7 nov 2018

Det var 25:e gången som nätverket höll bön och i vanlig ordning möttes man i det land som för närvarande har ordförandeklubban i EU:s ministerråd. 46 bedjare från 12 olika länder slöt upp bönedagarna i Wien.

Som underlag för sina förböner fick de höra Elisabeth Kern berätta om landets historia från år 0 fram till nu. Man fick också höra Euop:s ordförande Ortwin Schweitzer tala om varför Europa fick en nyckelroll i att utbreda evangeliet i världen.

– Han pekade på vår karaktär som äventyrliga upptäcktsresande, som både tog evangelium och vetenskapliga rön med oss, säger en av de svenska deltagarna vid mötet, Birgitta Svensson.

Ett stort böne- och samtalsämne under bönedagarna var Brexit. Ett annat var flyktingströmmarna från Mellanöstern som på ett speciellt sätt berört Österrike eftersom många flyktingar tog den vägen på sin färd till Tyskland och Skandinavien.

– Olika åsikter diskuterades och vi kunde konstatera att frågan kan komma att splittra EU, säger Birgitta Högman och konstaterar att det även bland bedjarna rådde delade meningar om huruvida flyktingar ska hjälpas på plats i sina närområden eller tas emot och integreras i Europas länder.

– Men det poängterades dock att flyktingarna innebär en enorm möjlighet till evangelisation.

I samtalen konstaterades att Brexitfrågan är komplex och man lyfte upp den i bön inför Gud.

Dag två gjordes en sedvanlig bönevandring med start vid ordförandelandets parlament. Här bad man bland annat för Österrikes inrikes- och utrikesdepartement.

– En genomgående bön var att Gud skall ge ministrarna visa hjärtan. Speciellt bad vi för den 32-årige premiärministern Sebastian Kurz, berättar Birgitta Svensson.

– Vid det sovjetiska krigsmonumentet på Schwartzenbergsplatz väcktes frågan huruvida Ukraina och Ryssland bör ingå i vårt bönenätverk – en fråga där många av delegaterna ställde sig avvaktande.

Bedjarna vandrade också till de judiska minnesmärkena i Wien där en stor synagoga finns. Man bad om förlåtelse för det faktum att 65 000 judiska fångar deporterats och dödats, ett stort sår i Österrikes historia.

Bönevandringen gick också förbi institutioner för teologi och vetenskap.

– Också i Österrike är barnen utsatta för genuspedagogiken, något som verkar vara ett Europeiskt fenomen, menar Birgitta Svensson.

En genomgående bön var att Gud skall ge ministrarna visa hjärtan. Speciellt bad vi för den 32-årige premiärministern Sebastian Kurz.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...