Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Genesarets sjö i fokus i P1

Vattennivån sjunker i Genesarets sjö. Det berättar Sveriges Radios reportrar i ett inslag från Israel. I reportaget nämns både brödundret, tillfället då Jesus gick på vattnet och det faktum att flera av Jesu lärjungar var fiskare.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 jan 2019

– Ja, det här är Genesarets sjö där Jesus gick på vattnet, inleder Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén i ett Studio ett-reportage som sändes den 4 januari.

Reportaget handlar om att vattennivån i Genesarets sjö – eller Galileiska sjön som den också kallas – har sjunkit så mycket att en aldrig tidigare skådad ö har bildats i sjön.

– Det var här Jesus gick på vattnet, men om han kommer tillbaka ska vi se till att han får anstränga sig lite mer för att gå på vatten, säger Israels energi- och vattenminister, Yuval Steinitz, i ett inslag i programmet.

Reportrarna berättar att sjön, med sitt sötvatten, har varit av stor vikt för Israel och att många i landet nu oroas över det sinande vattnet. En som oroas är fritidsfiskaren Yoram.

– Vi judar anser att vatten är liv. Vatten är vårt band till Gud. Det står i Bibeln: ”Om ni nu lyssnar till de bud som jag i dag ger er... då skall jag ge regn åt ert land i rätt tid”, säger han till de svenska reportrarna.

Det är dock inte alla som oroas.

– Folk är väldigt bekymrade över vattennivån. Jag är mer intresserad av vattenkvalitén, säger pensionerade sjöforskaren Moshe Gophen.

För radioteamet berättar han att vattenledningarna som tidigare användes för att pumpa ut vatten från sjön, nu används för att pumpa in avsaltat havsvatten.

På så vis har man lyckats hålla nere salthalten, förklarar han.

Han berättar även att studier visar att vattennivån i sjön har varierat under de senaste 9 000 åren och varit både tio meter högre och tio meter lägre än nu.

I inslaget var Jesu gång på vattnet inte det enda bibliska under som nämndes.

– Enligt legenden var det här Jesus utspisade över 5 000 människor med två fiskar och fem bröd, berättar Cecilia Uddén, när reportrarna förflyttat sig till Mångfaldigandets kyrka i Tabgha.

Hon nämner också att flera av Jesu lärjungar kom från området och var fiskare på just Genesarets sjö.

Hela inslaget går att höra på sverigesradio.se

Ockupationen som inte existerar

Israelkommentar Israelkommentar. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Men jag vill påstå att valet av terminologi säger minst lika mycket, om inte mer. Terminologi är...

Marcus Bloom, 40 år

Missionär. När evangelisten Marcus Bloom nu fyller 40 år firar han med en stor missionsfest. Hans passion är att predika för onådda folk och allt han önskar sig...

Paraskidåkaren Aaron Lindström litar på Gud

Radiosporten. Aaron Lindström är en av fyra paraidrottare som nominerats till Radiosportens pris Årets stjärnskott. Den 18-årige alpina skidåkaren vill inspirera...