Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Anders Ingvarsson, chefredaktör på Gefle Dagblad. Foto: Gefle dagblad/TT

Gefle Dagblad anmäler hot mot reporter

Gefle Dagblad har polisanmält hot mot en av sina reportrar. I samband med en pågående granskning av en moské i staden tvingade en hotfull imam reportern att radera bilder. – Är detta inte kriminellt så är något fel i samhället, säger tidningens chefredaktör Anders Ingvarsson.

Nyheter · Publicerad 13:10, 1 feb 2019

Tidningen har i flera år granskat moskén och dess kopplingar till en skola i staden. En 31-åring dömdes i februari 2017 till fängelse för hot mot tidningens dåvarande chefredaktör, Anna Gullberg, i samband med granskningen.

Nu har tidningen polisanmält en imam från moskén. Imamen har i fyra år avböjt GD:s intervjuförfrågningar, men dök nyligen oannonserat upp på ett möte som en av tidningens reportrar bokat med chefen för den aktuella skolan.

Imamen agerade hotfullt mot reportern, slog sin knytnäve i handflatan inför honom och tvingade honom att radera bilder från sin kamera, enligt tidningen.

– För det första var det ett direkt hot mot reportern, och för det andra är det ett allvarligt ingrepp när man under hot och knytnävsviftning tvingar en reporter att radera journalistiskt material, säger Anders Ingvarsson till TT.

Han säger att det viktigaste nu är att man tar polisanmälan på största allvar, vilket han anser att Gävlepolisen hittills har gjort.

– Vad som är hot i lagens mening kan jag inte bedöma. Däremot anser jag att om det inte är kriminellt att under hot tvinga en journalist, som jobbar med grundlagsskydd, att radera bilder så är något fel i samhället. Det måste beivras, säger Ingvarsson.

TT har sökt imamen.

Uppgift: KD-toppar vill peta Adaktusson

Politik. Tunga företrädare för Kristdemokraterna vill tvinga bort Lars Adaktusson. Det skriver Svenska Dagbladet som säger sig ha talat med ett tiotal...

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Svårt att mobilisera för en ny valkampanj i Israel

De olika politiska partierna i Israel rustar nu för en ny valkampanj i kölvattnet av att premiärminister Netanyahu inte lyckats bilda koalition efter...

Rovfåglarna vid Gamla förgiftas

Platsen Gamla på Golanhöjderna är en känd destination för många som besöker Israel. Gamla kal­las ofta ”det norra Masada” efter det att romarnas...