HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Gåvoavdrag ska slopas

Ett förslag om att slopa skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer går i dag ut på remiss, meddelar Finansdepartementet.

Nyheter · Publicerad 14:14, 13 feb 2015

Skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet slopas från och med årsskiftet. Det föreslår finansdepartementet, som i dag skickar ut ett lagförslag på remiss.

Regeringen förklarade i budgetpropositionen för 2015 att skatteavdragen för gåvor till ideell verksamhet bör slopas. Eftersom regeringens budget föll i riksdagen gick inte det igenom, men nu vill regeringen att avdraget avskaffas vid årsskiftet.  Därför har finansdepartementet i dag skickat ut en promemoria med ett sådant lagförslag på remiss.

I promemorian förklaras att ”personliga levnadskostnader” enligt lagen inte får dras av från skatten, och gåvor räknas till sådana kostnader, enligt departementet. ”Det är en är en grundläggande princip för det svenska skattesystemet som det är angeläget att upprätthålla”, skriver finansdepartementet.

I november förra året visade en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Frii, frivilligorganisationernas insamlingsråd, att den rödgröna regeringen har sina egna väljare emot sig i den här frågan. 61 procent av de rödgröna väljarna ville behålla skatteavdraget som infördes av Alliansregeringen.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...