Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Elise Lindqvist gläds över priset. Foto: Hanna Markström

”Gatans ängel” fick pris

Stockholm Under en högtidlig ceremoni i Klarakyrkan mitt i City tog Elise Lindqvist på onsdagen emot ett skandinaviskt människorättspris för sitt arbete bland prostituerade på Malmskillnadsgatan.

Nyheter · Publicerad 13:54, 28 nov 2013

– Jag tror tjejerna kommer att bli glada när jag går ut på gatan på fredag och berättar om det här, sa Elise Lindqvist, som i 17 år lett den grupp volontärer inom S:ta Klara som varje fredagskväll bjuder kvinnorna på Malmskillnadsgatan på kaffe, smörgås och sällskap.
Ruth Nordström, ordförande i stiftelsen Provita, delade ut en plakett och en statyett till Elise Lindqvist, som därmed blir årets mottagare av det så kallade Scandinavian human dignity award. Priset har sedan 2011 år delats ut av en människorättskommitté knuten till organisationen Scandinavian human rights lawyers.

Statyetten förställde en människa som går från att vara kuvad och nedslagen, till att resa sig upp i värdighet. Elise Lindqvist påpekade att det inte bara var en bild för de unga kvinnor hon försöker att hjälpa, utan även för henne själv.
– Jag har själv rest mig ur träsket, jag har själv blivit såld, sa hon, och berättade om hur det kändes när hon varit ute på Malm-skillnadsgatan för första gången som volontär för 17 år sedan.
– Att se prostitutionen och de sargade tjejerna var att se in i mörkret. Och jag märkte att det var mig själv jag såg där.

Berättelsen om hennes liv, om vägen från övergrepp, missbruk och prostitution till gudstro och frivilligarbete inom Svenska kyrk-an, skildrar Elise Lind-qvist i boken ” Ängeln på Malm-skill-nads-gatan”, i ett samarbete med journa-listerna Antima Linjer och Carolina Lundgren.
Efter prisutdelningen, och välsignelsen i den traditionella ”klara-ringen”, signerade Elise Lindqvist boken. Den första upplagan sålde enligt bokförlaget Libris, slut redan veckan efter Elise Lindqvists medverkan i Skavlan i den 1 november.

De församlade i Klarakyrkan fick dock veta att det fanns något som tagits bort från programmet. På fråga från en annan av de medverkande, idrottstjärnan Carolina Klüft, om vad som drev Elise i hennes till synes oförtröttliga engagemang, hade Elise Lindqvist nämligen pekat uppåt med fingret, sagt ”Det är Han”, och talat om sin kristna tro.
Just detta hörde till de delar av samtalet som sedan klipptes bort.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...