Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Gardell till attack mot teologiskt liberala pingstvänner

Under sin uppmärksammade lunch med statsminister Ulf Kristersson (M) framförde hbtq-aktivisten Jonas Gardell sin uppfattning om att pingströrelsen har bot att göra. Gardell passade även på att ge uttryck för sina negativa uppfattningar om SD i allmänhet och partitoppen Björn Söder i synnerhet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 sep 2023

Som Världen idag berättat blev Ulf Kristersson nyligen bjuden på lunch hemma hos välkände kulturprofilen och hbtq-aktivisten Jonas Gardell. I en text i Expressen berättar Gardell att han under lunchen med statsministern gjorde en jämförelse mellan politiska partier och delar av pingströrelsen, vars inställning i hbtq-frågor han menar har förflyttat sig i bejakande riktning.

Hbtq-rörelsen har dock, menar Gardell, ingen anledning att berömma dem som blivit mer hbtq-liberala.

”Jag gjorde jämförelsen med de delar av pingströrelsen som nu börjat svänga i sin inställning till homosexuella, och hur det nästan är som att de ibland förväntar sig beröm för att de nu är mer toleranta, när de egentligen faktiskt har ett botgöringsarbete att göra!”

Jonas Gardell, som säger sig vara kristen men vid upprepade tillfällen gett uttryck för teologi som inte överensstämmer med Bibelns ord, har flera gånger hånat kristna som bekänner sig till klassisk biblisk äktenskapssyn.

Gardells avoga inställning till SD lyser igenom i hans text i Expressen. SD hatar hbtq-personer, hävdar han. SD-toppen Björn Söder utgör en särskilt ömmande tå hos Gardell, vilket han säger sig ha tagit upp med Kristersson.

”Jag ville verkligen ha svar på det för mig obegripliga samröret med det högerauktoritära SD. Björn Söders angrepp på oss har varit konsekventa i alla år”, skriver han bland annat.

I samband med årets pridefestival i Stockholm skrev Björn Söder en tweet som tolkats som att Söder menar att det finns en koppling mellan hbtq-rörelsen och pedofili. I inlägget delade han en Världen idag-artikel om kopplingar mellan RFSL-företrädare och övergrepp på barn.

Gardell uppger att Kristersson svarat att hbtq-frågor inte ryms inom Tidö-avtalet. Vad gäller kritiken mot Björn Söders post i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) ska statsministern ha sagt ”att det är praxis att inte lägga sig i andra partiers nomineringar”.

Vidare anser Gardell att nuvarande riksdag bör ”passa på” att skriva in hbtq-liberala lagar i grundlagen ”nu när majoriteten finns”. Under den två timmar långa lunchen med Kristersson gav han även uttryck för sin uppfattning om att regeringens stramare migrationspolitik ”straffar hbtq-personer”.

På sociala medier har några försvarat Ulf Kristerssons rättighet att äta lunch med vem han vill. Andra är kritiska mot att statsministern valde att luncha hemma hos hbtq-aktivisten Gardell och menar att Kristerssons publicering på Instagram om besöket gör att det inte kan anses vara fråga om en privat tillställning.

... det nästan är som att de ibland förväntar sig beröm för att de nu är mer toleranta.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00