Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Gangsterrappare om censur av våld i musiken: ”Hjälpte mig”

I Storbritannien har polisen belagt flera gangsterrappare med bland annat censur, för att inte deras musik ska uppvigla till våld. Artisten LD säger till SVT att restriktionerna hjälpt honom att lämna gatulivet bakom sig.

Nyheter · Publicerad 21:00, 14 jun 2022

Drill är en musikstil inom gangsterrap som har vuxit sig stor i Storbritannien, och vars texter handlar om våld och en kriminell livsstil.

Efter att polisen kunnat koppla artister till brott, och förberedelse till brott, har flera rappare både dömts till fängelse och belagts med olika slags restriktioner. Det handlar om att deras texter granskas, och att de inte får befinna sig i vissa områden.

Kritiker, så som organisationen Index on Censorship, menar att censuren riskerar att skapa ett prejudikat för andra artister.

Artisten LD, som beskrivs som en pionjär inom drill, anser visserligen att censuren hindrat honom från att uttrycka sig fritt. Men samtidigt har restriktionerna, som han levt med sedan 2014, hjälpt honom att lämna gatulivet bakom sig. Det berättar han i en dokumentär som sänds i SVT.

–  Jag brukade vara helt emot censur, men nu när jag har behövt censurera min egen musik så har jag märkt att det finns en konst i det. I att jobba runt censuren och få det att låta bra ändå, säger han om de restriktioner han levt med ända sedan 2014.

– Just nu står jag med båda fötterna i musiken: Jag har flyttat från London, röker mindre gräs och har gått i terapi.

Domaren Ann Mulligan utfärdade 2018 några mycket omskrivna restriktioner mot det brittiska rapkollektivet 1011. Hon tror att detta slags förbud stoppat flera våldsbrott, inklusive mord, i Londons kriminella miljö.

– Domen syftade till att hindra dem från att ha texter som uppenbarligen uppmuntrade till våld, säger hon till SVT.

Gangsterrappen har särskilt diskuterats i Sverige sedan i höstas, då den unge rapparen Nils ”Einár” Grönberg mördades utanflör sin bostad i centrala Stockholm. Avundsjuka och hämnd har angetts som två troliga motiv till mordet, som inte är uppklarat.

Sedan dess har kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) sagt att regeringen vill ”titta på” kopplingen mellan musik och kriminalitet. Sverigedemokraterna vill att Brottsförebyggande rådet (Brå) utreder ”gangsterrapens skadeverkningar”, och har öppnat för att stoppa Sveriges Radio från att spela genren, rapporterar SVT Nyheter.

Bara det senaste året har fyra av de största artisterna i genren dömts för grova brott i Sverige. Ännu fler pekas av polisen ut som kopplade till kriminella nätverk, enligt SVT Nyheter.  

Jag brukade vara helt emot censur, men nu när jag har behövt censurera min egen musik så har jag märkt att det finns en konst i det.

Andligt skeende i Norge växer – flyttar till större lokaler

Norge. Från bara några få till hundratals besökare. Det andliga skeendet fortsätter i det norska samhället... söndag 28/5 08:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00