Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Organiska konserveringsmedel skulle vara bättre för människan än kemiska konserveringsmedel, menar ett israeliskt nystartsföretag. Foto: Anders Wiklund/TT

Galileiskt företag odlar alternativ till konserveringsmedel

Ett israeliskt nystartsföretag har tagit fram ett organiskt alternativ till kemiska konserveringsmedel. Genom en speciell jäsningsprocess förmår de bakterier att producera smaklösa proteiner som förhindrar mögeltillväxt i mat, och som de snart hoppas kunna testa i större skala.

Nyheter · Publicerad 16:00, 6 nov 2022

Den israeliska forskningsnyhetssajten No Camels berättar att företaget Bountica, som är baserat i staden Kiryat Shmona i norra Israel, använder sig av en process som kallas för ”precisionsjäsning” och som annars brukar användas för att ta fram nya mediciner.

I processen bryter mikrober ner organiska föreningar, som exempelvis socker, samtidigt som de styrs till att producera en viss produkt – i det här fallet proteiner som fungerar konserverande när det tillsätts till mat.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00