Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ludmilla Rosengren Foto: Privat

"Galet att samhället ska hjälpa till med självmord"

Att vara självmordsbenägen är ett högst tillfälligt tillstånd. Det menar läkaren Ludmilla Rosengren, grundare av Suicide Zero. Helt galet att samhället ska hjälpa till att ta ett självmordsbeslut, säger hon angående Oregonmodellen.

Nyheter · Publicerad 12:41, 26 feb 2018

År 2008 fick Ludmilla Rosengren uppleva något av det värsta en förälder kan vara med om då hennes 14-åriga dotter valde att ta sitt liv. Rosengren, som är läkare, KBT-terapeut och grundare till organisationen Suicide Zero, har nu stor erfarenhet av att tala med personer som är självmordsbenägna.

– Att vara självmordsbenägen är ett högst tillfälligt tillstånd. Man upplever att det inte finns någon väg ut. Men i de flesta fall finns det hjälp som inte är särskilt långt borta, säger Ludmilla Rosengren.

Hon poängterar att nio av tio personer som försöker ta sitt liv, inte dör i självmord. 

– När människor väl kommer ut ur sitt mörker är de nästan alltid otroligt tacksamma för att de lever, berättar hon.

Rosengren är en av personerna som i en debattartikel i Svenska Dagbladet har kritiserat Oregonmodellen eftersom den kan innebära att personer med självmordstankar får dödshjälp.

– Att ta ett så avgörande beslut, och att dessutom samhället ska hjälpa till, är helt galet, säger hon.

I stället för att erbjuda dödshjälp anser Ludmilla Rosengren att samhället borde satsa på att hjälpa dem som mår psykiskt dåligt.

– Vi kan se hur den psykiska ohälsan sprider sig som en löpeld, inte minst bland unga. Det behövs krafttag mot det här.

Hon påpekar hur viktigt det är att hjälpen sätts in tidigt, innan det har blivit ”riktigt illa”.

Enligt Rosengren är det olika behandlingar som behövs – ofta fungerar läkemedel bra, i andra fall krävs det större utredningar för att komma till rätta med problemen.

– Men det allra viktigaste är samtal, säger hon.

Det bästa är dock, enligt Rosengren, om vi kan förebygga den psykiska ohälsan.

– Vi behöver exempelvis ge våra ungdomar en problemlösningsförmåga. När man har hamnat i en situation där man inte ser någon utväg behöver man kunna ställa sig frågan ”Hur löser jag det här?”

I stället för att hitta lösningar på problemet upplever många att de hamnat i en psykologisk återvändsgränd, menar Rosengren.

Själv oroas hon över dödshjälpsutvecklingen.

– Det är väldigt lätt att se att det skulle bli oerhörda glidningar. Vilket liv ska vara värt att leva? Och vilket liv ska vi tycka vara värt att leva? Livet går upp och ned. Vi borde se på hur verkligheten ser ut i stället för att tro att vi ska vara hundraprocentigt lyckliga hela tiden.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...