Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Galenskaparen Jan Rippe gästar Ukrainakväll på Hönö

Humor, musik, en del allvar – och inte minst en insamling till Ukraina. Det är ingredienserna när Hönö missionskyrka arrangerar en Ukrainakväll med komikern Jan Rippe som dragplåster.

Nyheter · Publicerad 08:00, 21 maj 2023

Ända sedan kriget började har Hönö missionskyrka, i Göteborgs skärgård, haft kontakt med ukrainare som tvingats fly sitt hemland och nu bor på Hönö. Något som satt djupa spår.

– Det finns inget de senaste åren som påverkat mig så mycket som Ukrainakriget. Vi har fått förmånen att komma nära barn och vuxna och har varje söndag gudstjänstbesökare från Ukraina, säger Anders Marklund, pastor i församlingen.

Bland de ukrainare som återvänt hem finns en familj där pappan är pastor i en församling i landet. Den församlingen hjälper Hönö missionskyrka nu ekonomiskt, då kyrkan är i behov av både reparation och borrning efter vatten, samtidigt som de också delar ut mat till familjer i området.

Nu väljer Hönö missionsförsamling att arrangera en Ukrainakväll den 1 juni för att stötta den ukrainska församlingen.

– Vi gör den här kvällen för att samla in pengar till dem. Det finns ingen gräns på behoven. Situationen i landet är hemsk och tuff, både gällande hälsa, ekonomi och kriget.

Jan Rippe, känd från Galenskaparna och After Shave, fick frågan om att vara med – och tackade ja direkt när han hörde att det ska samlas in pengar till Ukraina.

– Han tar inget för att vara med för att det finns ett gott ändamål, säger Anders Marklund, som under kvällen kommer samtala på scenen med Jan Rippe.

– Vi ska prata om hans karaktärer, om kommunikation och om Galenskaparna, men också om tro och om Gud.

Kanske dyker även någon av Jan Rippes många karaktärer upp under kvällen.

– Ja, vi få se, man vet aldrig vad som händer. Men han kommer säkert att göra någon karaktär.

Det blir även musik med Pernilla Emme, som är medlem i församlingen och som tidigare bland annat varit med i shower med Galenskaparna.

– Vi hoppas på en rolig kväll med bra innehåll och som ger en rejäl slant till Ukraina. Det är det som är målet. Vi hoppas att folk både ska ha roligt och också få med sig något, samtidigt som de kan vara med och stötta Ukraina, säger Anders Marklund.

Det finns ingen gräns på behoven

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10