Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Förtroendet för den svenska skolan är lågt, visar en ny undersökning. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Fyra av tio hyser lågt förtroende för skolan

Snart presenteras den nya Pisarapporten om 15-åringars skolresultat. Trots att senaste Pisa visade förbättringar är förtroendet för den svenska skolan mycket lågt, enligt en ny undersökning.

Nyheter · Publicerad 15:00, 1 dec 2019

Nästan fyra av tio svenska medborgare har ett mycket lågt eller ganska lågt förtroende för skolsystemet, enligt undersökningen från organisationen Maskrosbarn.

– Det är inte så konstigt att många är oroliga eftersom vi också har sett att klyftorna i skolan har ökat och är stora. Trots att man gjort satsningar på att skolan ska vara likvärdig för alla så är den inte det, säger Helen Klaesson, ansvarig för projektet Skolkurage hos Maskrosbarn.

Undersökningen har genomförts av Novus och drygt tusen personer i ett representativt urval har svarat.

Den nya Pisarapporten, som kan bli ett kvitto på om svensk skola verkligen är på väg åt rätt håll, presenteras på tisdag nästa vecka.

I förra mätningen hade svenska 15-åringar förbättrat resultaten i alla tre områden: naturvetenskap, matematik och läsförståelse, efter raset 2012. Resultaten var dock långt ifrån glansdagarna i början av 2000-talet.

Ett oroande tecken var också att svensk skola blivit sämre på att ge alla elever, oavsett bakgrund, samma förutsättningar att lyckas. Uppväxtförhållanden påverkar skolresultaten mer i Sverige än i många andra OECD-länder, enligt Pisa.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra