Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Mats Odell och Göran Hägglund kandiderar till partiledarposten i Kristdemokraterna. Men fler kandidater kan kliva fram inom kort och Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, håller fortsatt dörren öppen. Foto: Scanpix

”Fult sätt att debattera”

Det återstår drygt två veckor innan Kristdemokraternas valberedning stänger dörren för nya kandidater till partiledarposten. Än så länge står två namn mot varandra; Göran Hägglund och Mats Odell. Den senare tror att han kan åstadkomma det Hägglund misslyckats med, att ena partiet.– Jag har en annan ledarstil än Göran, jag är en lyssnande och inkluderande person, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 okt 2011

Mats Odell, gruppledare för KD i riksdagen, har tidigare sagt att han inte kandiderar till partiledare om Hägglund avgår. Men efter att ha fått flera distrikts förtroende har han svängt. Både Uppsala och Stockholms läns distrikt har nämnt honom som efterträdare på posten och också i Hägglundtrogna Jönköpingsdistriktet finns de som föredrar Odell. Nässjös lokalavdelning meddelade på tisdagen att de stöder Odells kandidatur. Internt i partiet finns ett stort stöd för Odell, men utifrån har kritiska röster höjts. I en debattartikel i Expressen menar prästen Helle Klein att han skulle öppna för de högerkristna krafterna i partiet.
"Odell vinglar nu vidare och gör sig till härförare för det högerkristna lägret i kampen om partiledarposten", skriver hon. Mats Odell är tydlig med sin gudstro och medlem i Vallentuna pingstförsamling och han blir irriterad över beskrivningen.
– Det är ett fult sätt att debattera, att klistra svepande etiketter på varandra. Sedan är det ganska märkligt att en präst i Svenska kyrkan talar om att det är hemskt att tro på Bibeln, när blev det förbjudet i Svenska kyrkan? Hennes kritik är ett skott i rymden. Jag vill ta vara på alla och jag kan lyssna och ta intryck även av dem som tycker annorlunda än jag gör.

Inte heller att Mats Odell, 64, varit med länge i partiet och inte kan beteckna sig som ung är ett problem, menar han.
– Föryngrig är inte samma sak som förnyelse. Ungdom går över i erfarenhet och jag kan inte se min ålder som en belastning. Jag representerar två miljoner svenskar som är i samma ålder som jag eller äldre.
Odell är också kritisk till att valberedningen "stänger butiken" för nya partiledarkandidater redan 18 oktober.
– Att valberedningen ska ha månader på sig fram till rikstinget medan distrikten bara får några veckor är märkligt, menar han.

Förutom Hägglund och Odell är Bengt Germundsson, som sitter i partistyrelsen, ett namn som nämnts. Han har inte anmält sin kandidatur men är öppen för att ta uppdraget.
– Jag vet att det finns distrikt och lokalavdelningar som nominerat mig till en presidiepost, och eftersom jag inte är tillgänglig för att fortsätta i partistyrelsen så har jag tydligt deklarerat att jag inte stänger några dörrar.
Han tycker dock att det är valberedningens ansvar att se över intresset för kandidater och att det därför inte är aktuellt att nominera sig själv.
– Jag håller alla dörrar öppna och jag tror att när nu Odell brutit isen kommer säkert fler kandidater att kliva fram.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00