Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Fullsatt i biosalongen vid premiär av ny svensk väckelsefilm

När den väckelsehistoriska spelfilmen Barfota rop hade biopremiär i lördags var det med stor förväntan i luften.

– Jag blev väldigt berörd, säger Marie Frändefors, en av många som hade sökt sig till Kungälv för att se filmen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 27 jan 2023

Redan en halvtimme före utsatt visningstid öppnade Trappan bio i Kungälv för inpassering och mingel, men med dryga tvåhundra åskådare som skulle prickas av i den lilla bioentrén blev det likväl en kö som tidvis ringlade sig ut i det fria.

När biosalongen väl hade packats full, och regissören och maken, tillika skådespelaren, Henrik Viklund hade välkomnat, började filmen.

Den inleddes med en glimt av den dramatik som filmen skulle bjuda på, en dramatik som är ofrånkomlig när väckelsen bland filmens barn krockar med den kyrkliga överhetens förväntningar. Den fullsatta biosalongen fick följa dramat som skildrar den ”roparväckelse” som blev lite av en startpunkt för 1800-talets stora och för Sverige avgörande folkväckelser.

Efter filmen applåderade publiken länge, och vissa ställde sig upp i stående ovation. Efter några ord från regissören, Maria Viklund, följde ytterligare en applåd.

– Det känns väldigt roligt att den tar tag i dem, det är ju själva berättelsen i sig själv, säger Maria Viklund när Världen idag möter henne direkt efter filmen.

Hon har då även fått höra från flera personer, som hon vet inte är kristna, att de blivit berörda. Detsamma visar sig gälla för det kristna paret Marie och Christian Frändfors.

– Jag blev väldigt berörd, säger Marie till Världen idag.

– Jag jobbar med barn i kyrkan och brinner för att barn ska få komma fram, synas, och berätta om sin tro på Jesus för andra barn.

Christian påpekar att filmen visar hur Sveriges förvandling inte började med arbetarrörelsen utan med att Gud grep in, och dessutom visar på en viktig, men ibland förbisedd, sanning när det gäller hur Gud verkar genom människor.

– Det var barnen det här utgick ifrån. Gud gör ingen skillnad på vuxen eller barn, säger han.

Utöver att paret rekommenderar att kristna församlingar tittar på Barfota rop, tycker de också att den bör visas i svenska skolor framöver.

– Skolorna skulle behöva se vad vi har i historien. Historielärare skulle behöva använda det här, säger Marie.

På plats vid biopremiären i Kungälv fanns även flera av filmens skådespelare och andra som var med och gjorde filmen då den spelades in 2018–2019.

Sedan i början av januari kan filmen även streamas via SF Anytime, och där ligger Barfota rop just nu som den fjärde mest populära bland svenska filmer.

– Det är fantastiskt att filmen tagits emot så väl, säger Maria Viklund, som upplever att kristenheten backat upp projektet genom att sprida och dela filmen till varandra.

– Vi hade inte vågat drömma om detta men förstår att det är en viktig berättelse som behöver bli berättad.

Efter den slutsålda biopremiären i Kungälv är nu ytterligare två föreställningar inbokade på samma biograf. Tanken är att filmen nu också ska visas på många olika platser runt om i landet, både på biografer och i andra lokaler och kyrkor. Visningarna är dock beroende av att lokala aktörer och församlingar visar intresse och är beredda att stå bakom lokala filmvisningar.

Man önskar även nå ut till skolelever och erbjuder därför fri visningslicens till intresserade skolor.

Det är fantastiskt att filmen tagits emot så väl.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10