Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Foto: Foto: Malou Broström

Fryshusets första inter­religiösa möte

I helgen kom omkring 50 ungdomar till det första interreligiösa mötet på Fryshuset som genomfördes på lördagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 nov 2011

Ungdomarna kom från vitt skilda håll i tron och allt från kristna, muslimer och judar till buddister, hinduer och sekulära.
– Syftet med mötena är att fundera och diskutera vår egen och andras tro, säger Maria Kjellsdotter Rydinger, präst och projektledare för Tillsammans för Sverige, som är ett treårigt projekt med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga.
Syftet är att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism.
– Projektet vill använda religion som en väg till integration och visa att religion kan vara en växtkraft för fred och förståelse, säger Maria Kjellsdotter Rydinger.
I det första interreligiösa mötet får ungdomar hjälp att hitta sin religiösa identitet och sin trygghet och tolerans gentemot andra.
– Därigenom vill vi minska främlingsfientlighet och extremism, säger hon.
Syftet var att fundera och diskutera vår egen och andras tro: "Vad tro egentligen är", "Vilka fördomar som finns mellan olika religioner" och "Hur vi ska kunna leva tillsammans med våra olikheter".
Helgen var ett samarbete mellan Fryshuset, Svenska muslimer för fred och rättvisa, Judiska församlingen i Stockholm, Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen, Sveriges unga dharmis och ashavaner, samt studieförbunden Sensus och Ibn Rushd.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...