Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Vid Världen idags rundringning förra veckan, till samtliga partidistrikt, var flera tveksamma till att Hägglund skulle fortsätta efter nästa riksting, men samtidigt uttryckte många distrikt en trötthet på fokuset kring Göran Hägglund som man menade överskuggar KD:s politik. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Frustration i KD efter ny kritik mot Hägglund

På fredag möts Kristdemokraternas valberedning för att förbereda inför det extra rikstinget i januari. Samtidigt har kritiken mot Göran Hägglund som partiledare vaknat på nytt de senaste veckorna.- Det är påfrestande, vi vill tala om vår politik i stället, säger Aron Modig, förbundsordförande i KD:s ungdomsförbund.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 sep 2011

Kristdemokraterna befinner sig mitt emellan två riksting och under riksdagsspärren. Något som fått den nygamla diskussionen om vem som ska leda partiet att vakna till liv, igen. Vid Världen idags rundringning till samtliga partidistrikt, som publicerades förra veckan, var flera tveksamma till att Hägglund skulle fortsätta efter nästa riksting, men samtidigt uttryckte många distrikt en trötthet på fokuset kring Hägglund som man menade överskuggar KD:s politik. Aron Modig i KDU är också han trött på diskussionen.
– Det är i princip samma debatt som förra gången och det är samma personer som är ute och kritiserar. Det är påfrestande, i den bästa av världar vill vi uppmärksammas för den politik vi för. Visst är organisationen en viktig fråga, men nu valde vi om partiledningen med full enighet nyligen, någon gång måste vi gå vidare från detta, menar han.

Också Maria Fälth, ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet, hoppas på mer fokus på sakfrågorna framöver.
– Detta är valberedningens och Görans sak. En dag kommer han att passera bäst före-datumet men vi tror inte att det är än på länge. Det finns annat att prata om, viktiga utmaningar som vi behöver ta tag i som parti. Det är roligare att prata om vår politik än om vår partiledare, säger hon och tillägger att man inte bara kan utgå från opinionsläget när man bedömer partiledningens framtid utan att andra faktorer, som Hägglunds egen motivation att leda partiet, bör spela stor roll.

På fredag möts valberedningen, och dess ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren är fåordig kring hur deras arbete fram till rikstinget kommer att se ut.
– Vi kommer nu att ta fram en tidsplan och arbetsplan för vår verksamhet.
Hur kommer er kontakt med distrikten att se ut?
– Självklart kommer vi att ha kontakt med distrikten, men hur får vi återkomma till.
Har ni någon deadline för era nomineringar?
– Det kan jag inte svara på nu, det ska vi ta upp på fredag.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...