Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Frisläppt pastor bad för Trump i Vita huset

Den amerikanske pastorn Andrew Brunson gick ner på knä i Ovala rummet och bad för Donald Trump. En triumfatorisk tillställning för den amerikanske presidenten som tackar sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan för att ha släppt pastorn.

Nyheter · Publicerad 09:40, 14 okt 2018

Brunson satt frihetsberövad i två år i Turkiet. Han driver en kyrka i landets tredje största stad Izmir och greps i oktober 2016 misstänkt för samröre med bland annat Gülenrörelsen, som Erdogan anklagar för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Brunson riskerade fängelse i upp till 35 år för spionage.

Men på fredagen frigavs han. Via Tyskland flögs Brunson på lördagen till USA i ett militärflygplan för vidare befordran till Vita huset där han mottogs av president Trump.

Trump tackade Turkiet och Erdogan för frisläppandet och klargjorde samtidigt att USA inte ingått ett hemligt avtal för att få Brunson släppt, vilket NBC News rapporterat om.

Enligt Trump innebär frigivningen ett "oerhört" steg mot bättre förbindelser mellan USA och Turkiet. De två Natoallierades relationer har varit ansträngda bland annat på grund av USA:s stöd till de kurdiska styrkorna i norra Syrien.

Brunson, som hade sin familj med i sig i Ovala rummet, tackade Trump och de amerikanska politiker och diplomater som arbetat för den här upplösningen.

Sedan gick pastorn ner på knä, lade handen på Trumps axel och läste en bön med stödord på en lapp:

– Må presidenten bli en stor välsignelse för det här landet.

I Trumps fullpackade arbetsrum knäppte många händerna och böjde sina huvuden.

– Du har uppväckt det här landet med din styrka och tro, sade Trump som inte kunde undvika att poängtera att makarna Brunson röstade på honom i presidentvalet 2016.

Sedan i juli har Brunson suttit i husarrest. I fredags dömdes han till drygt tre års fängelse. Samtidigt beslutade domstolen att han skulle slippa avtjäna sitt straff, då han redan varit frihetsberövad i två år.

När domstolen var klar begav sig Brunson till hemmet i Izmir, där han samlade ihop sina saker. Sedan fick han skjuts till flygplatsen och bordade ett amerikanskt militärflygplan.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier