Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Cupolen – Folkets park i Linköping. Foto: Daniel Milton

Frikyrka köper Folkets park

Folkets park i Linköping gick i konkurs i fjol och nu ser det ut som att Hippodromen, Nalen och Fenixpalatset får sällskap i klubben "syndanästen som blev frikyrkor".

Nyheter · Publicerad 10:37, 21 jan 2014

Det är Pingstkyrkan i Linköping som vunnit budgivningen på stadens konkursdrabbade Folkets park.
Cupolen, som parken kallas, är en 18 000 kvadratmeter stor tomt med en 4 300 kvadratmeter topprenoverad konferensanläggning, som Pingstkyrkan står i startgroparna för att ta över.
Turerna dit har inte varit helt enkla. I början av förra året började man, helt förutsättningslöst och inofficiellt, titta på kyrkan i ett längre framtidsperspektiv. Man stod inför stora renoveringar av den nuvarande kyrkan på sikt.
– 2013 var ett tungt år i församlingen med många svåra frågor som vi har tagit oss igenom. Utöver det så har ekonomin blivit kärvare och vi var tvungna att utreda en personalomorganisation bland våra runt 20 anställda, berättar församlingens föreståndare, Marcus Sönnerbrandt, för Världen idag.
I november utlyste man en 40 dagars bön och fasta för församlingens ekonomi, framtid och inriktning.
– En liten bit in i den perioden var det några som ringde mig och hade fått tanken att vi kanske skulle ta och titta på Cupolen, berättar Marcus.

Och så blev det och en liten grupp åkte tillsammans med Marcus och tittade på lokalerna. Väl där såg man genast potentialen i lokalerna.
– Vi sammankallade snabbt en stor del av ledarskapet och ett 50-tal personer åkte i väg och tittade på Cupolen. Vi gjorde en snabb undersökning och 95 procent av alla tyckte att vi skulle gå vidare.
– Men det krävdes ett Guds mirakel om vi skulle flytta dit, konstatera Marcus. Då det fanns en annan intressent så behövde budgivningen bli klar redan veckan efter och det krockade med församlingens ordinarie beslutsprocess, berättar Marcus.

Andra advent höll man ett församlingsmöte där det fattades beslut att om erbjudandet att köpa Cupolen skulle komma, skulle man kalla till extra församlingsmöte.
Redan tidigare hade några av församlingens medlemmar klivit in och sa att de kunde köpa fastigheten i initialskedet och sedan sälja den till Sionförsamlingen när allt är klart.
Det blev till sist sluten budgivning och där blev församlingen överbjuden med stor marginal.
Tiden gick och när konkursförvaltaren aldrig fick in handpenningen för köpet, ringde hon upp Pingstkyrkan och kallade till ett möte i torsdags förra veckan.
Där fick de frågan om de fortfarande var intresserade av att köpa Folkets park.
– Konkursförvaltaren valde att häva det andra köpet och i fredags skrevs det kontrakt med församlingen som blev erbjuden att ta över köpet, berättar Marcus.

Det är ett speciellt år för Pingstkyrkan i Linköping i år. Sionförsamlingen grundades 1924 i Odd Fellow-salen ovanpå Teatern i Linköping och tio år senare, 1934, byggs den första kyrkan något kvarter därifrån på Kungsgatan. 1974 byggde man om kyrkan till dess nuvarande form och nu är det alltså, förmodligen, dags att flytta därifrån. 90 år efter att församlingen grundades. 80 efter att kyrkan byggdes och 40 år efter att den byggdes om.
Cupolen ligger ungefär fem minuters bilresa från nuvarande kyrkan, mer i utkanten av tätorten. Med det finns både för- och nackdelar konstaterar Marcus Sönnerbrandt.
– LP-kontakten är ju en verksamhet som inte kommer fungera lika bra där ute som inne i stan. Å andra sidan är vi synliga på ett helt annat sätt i Linköping om vi är i Cupolen och mycket bättre tillgång till parkering.

När församlingen nu, förmodligen, köper ett anrikt nöjesetablissemang så kommer man välja förvalta platsen med omsorg.
– Vi vill inte stänga igen det stället för Linköpingsborna utan ta vara på att det är en allmän plats i Linköping, det är vår stora utmaning i det här.
Nu följer flera utredningar, dels om vad en försäljning av nuvarande fastigheten innebär.
– Vi vet att den är mer värd än vad vi ger för Cupolen men inte hur mycket, och vi ska utreda om vi skulle kunna koppla till en kyrksal till Cupolenfastigheten, då den befintliga stora salen där är för liten för oss.

Den 9 februari håller församlingen extra administrationsmöte och om det blir ett positivt beslut så tillträder man lokalerna redan den 1 mars och med stor sannolikhet blir det 90-årsjubileum i nya lokaler.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Marcus Sönnerbrandt, föreståndare i Pingstkyrkan i Linköping. Foto: Daniel Milton

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00