Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Frikyrka i Nice sprider hopp efter dådet: ”Bön är starkare än knivar”

Terrorattentatet mot en katedral i Nice i torsdags, där tre personer dog, påverkar också Frankrikes evangelikala kristna. Församlingen Action Biblique, med sin kyrka bara en kilometer från attentatsplatsen, fick polisbeskydd på söndagen. Rädsla är dock inte vad som präglar församlingen, i stället ser man en möjlighet att sprida evangeliets hopp.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 nov 2020

Församlingsäldsten Bernard Couroux, en av trettiotalet medlemmar i den evangelikala församlingen Action Biblique i Nice, beskriver för Världen idag hur deras söndagsmöte blev speciellt. För det första visste de att det skulle bli deras sista möte på minst en månad, på grund av coronarestriktioner.

För det andra tog polisen kontakt med dem efter terrordådet i stadens katolska katedral, där en knivbeväpnad misstänkt islamistisk terrorist skar halsen av en äldre kvinna och dödade ytterligare två. På Action Bibliques evangeliserande möte fanns sedan två lokala poliser på plats för att skydda dem.

– Allt gick mycket bra. Lokalen var fullsatt på alla disponibla platser, konstaterar Couroux, som också höll i predikan. 

Fullsatt innebar på grund av coronaregler visserligen bara 35 personer, men å andra sidan uppskattar han att ungefär hälften av dem var människor som ännu inte tagit emot Jesus. 

Couroux konstaterar att församlingen inte förvånas över terrordådet, utan att det ligger i linje med vad Bibeln förutsäger. I sin predikan talade han om vad Bibeln säger om den sista tiden.

– Jag sade att det viktigaste är att om man ber Jesus att bli ens personlige frälsare, så förlåter han. Det mest effektiva skyddet är det skydd som Jesus ger, återger predikanten.

Couroux tror att den senaste tidens oroligheter gör att fler människor frågar sig om det kanske finns en Gud och om han kan göra något för dem, vilket öppnar för att dela evangeliet. Efter mötet fick Couroux också boka in ett samtal med en kvinna som ville veta mer. 

– Hon vill helt enkelt få visshet om att vara kristen i Bibelns mening, beskriver han. 

Risken för franska evangelikala kristna att utsättas för terrordåd framöver bedömer han generellt sett inte som så stor, med tanke på att de evangelikala är få och att de ofta har mötesplatser som inte ser ut som klassiska kyrkor.

I Action Bibliques fall så har de dock en kyrkobyggnad med över hundra år på nacken, som är lätt att identifiera som sådan. 

– Men vi tror, och det säger jag med allvar, att Gud beskyddar oss. Kyrkan är öppen och vi evangeliserar, konstaterar han. 

Han ser gärna att svenska kristna tar kontakt med Action Biblique ifall de reser till Nice, men framför allt önskar han deras böner om omvändelse och evangeliets spridning i Frankrike. 

– Be att människor ska förstå att den enda verkliga freden finns i Jesus Frälsaren, inte bara i en idé om Jesus, utan i Jesus i mitt hjärta, i pånyttfödelsen i Jesus. Bönen är starkare än revolvrar och knivar, säger Bernard Couroux. 

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier